Kenneth Averstad berättade om vindkraften i Vattenfall, i Sverige och i EU. Det pågår i dessa områden en kraftig utbyggnad och har gjort så sedan i början av 90-talet. Den är i hög grad beroende på ekonomiskt stöd, som i Sverige kommer från ”gröna certifikat”. I andra länder, tex Stor-Britannien, finns även investeringsstöd, som gör vindkraften ännu lönsammare. Vattenfalls egna investeringar i vindkraft sker nu mestadels utomlands och i havsbaserade anläggningar.
Anna Bjerkesjö berättade hur Vattenfall jobbar med nya projekt i Sverige vad gäller hanteringen av alla de intressenter som finns kring varje projekt. Inte minst handlar detta om de närboende, där de flesta är positiva men där motståndarna hörs mest. Öppenhet och dialog från Vattenfalls sida är nyckelord i sammanhanget.
Staffan Mared berörde slutligen de nättekniska aspekterna, bl.a. de kapacitetsproblem som kan uppstå i överliggande nät om vindkraften byggs ut på ”fel” ställen, tex i norra delarna av Skandinavien medan största elbehoven finns i de södra.
Ett drygt femtiotal personer lyssnade intresserat och ställde många frågor till föredragshållarna om denna allt vanligare företeelse i det svenska landskapet.
De bilder som visades under föredraget finns att studera i de två bilagda powerpoint-presentationerna; Hur bra är vindkraften? resp. Hur få acceptans för vindkraft?.