Veteranernas vandring i Årsta 28 oktober 2021

Prick klockan 10 hade 17 pigga veteraner samlats vid Södra station för en vandring i Årsta. Det var en av våra trogna veteraner Lars Carlberg som ledde vandringen. Det var varmt i luften men man hade varnat för någon enstaka regnskur. Lars visade på karta vandringens omfattning och berättade lite om Södra station. 

Stockholms södra station var ursprungligen slutstation för Västra stambanan och öppnades 1860, Stockholms första järnvägsstation. Spåren gick då fram till stationen som låg på den plats som senare fick namnet Södra Bantorget. År 1863 bestämdes att järnvägen skulle gå vidare norrut och 1871 invigdes nuvarande Stockholms centralstation där tåg från både norr och söder möttes för första gången i Stockholm. Numera är Södra station en pendeltågsstation och fjärrtågen stannar inte här. 

Därefter gick vi söderut över Årstabron, som är en järnvägsbro, till Årstasidan av Årstaviken.

Årstabroarna passerar Årsta holmar som tillhör Årstaskogens naturreservat, vilket bildades 2018. Holmarna är ett fågelskyddsområde och tillträdesförbud råder större delen av året. Under augusti och september ordnar dock staden en eldriven båt för besökande till holmarna.

När vi var på andra sidan av Årstaviken berättade Berth Häglund att vi vandrat över den västra Årstabron som är den nya av de två broarna. Bron blev nödvändig eftersom den gamla Årstabron inte räckte till för att upprätthålla trafiken mot Stockholms central.

Bron byggdes av Skanska under fem år och invigdes av kung Carl XVI Gustaf år 2005. Arkitekttävlingen vanns av den brittiske arkitekten Norman Foster, som sedan ansåg att bron skulle rödfärgas i en ton som motsvarade falu rödfärg.

Bron är 833 m lång och är grundlagd på berg ca 35 m under vattenytan. Bron är alltså byggd av förspänd betong med låg bygghöjd så att bron på avstånd skall se ut som ett "streck" och ej skymmer gamla bron.

Lars berättade vidare att det under 1920-talet även fanns långtgående planer på en gatubro ovanpå den dåvarande (östra) Årstabron. Projektet kom dock inte att genomföras, och först 20 år senare uppfördes i stället Skanstullsbron. Den äldre, östra Årstabron är sedan 1986 ett statligt byggnadsminne.

En bild som visar utomhus, person, docka

Automatiskt genererad beskrivning En bild som visar text, inomhus

Automatiskt genererad beskrivning

 

En bild som visar person, grupp, mark, personer

Automatiskt genererad beskrivning

Berth berättar om tillkomsten av den västra Årstabron

Efter att Berth berättat om broarnas tillkomst fortsatte vi efter stranden i Årstaskogen. Efter att vi passerat några båtklubbar och en å gick vi upp till den övre gångvägen och kom fram till Årsta idrottsplats som Hammarby IF:s herrar har som träningsplan. Vid idrottsplatsen finns en utsiktsplats med fin utsikt över Södermalm. Tidigare fanns där en restaurang som hette Årstablick (den brann för ca 60 år sedan). Tyvärr hade det börjat regna så vi fick ta det planerade fikat som ståfika. 

Efter fikat fortsatte vi ned till den nedre vägen som går intill stranden. Vi passerade bl.a. Dianelunds koloniområde och ytterligare en båtklubb samt Sundsta gård som nästan ligger under den nyaste av broarna vid Skanstull. Där passerade vi också två tunnelpåslag för två av de större tunnelarbetena som pågår i Stockholm. Den ena för tunnelbana från Kungsgården mot Hagsätra och den andra en ny avloppstunnel från Bromma till Sickla/Henriksdals reningsverk. Vi passerade sedan intill Skanstulls sluss och fortsatte utefter Södra Hammarbyhamnen och förbi den före detta Lumafabriken fram till Lumabryggan. Där avslutades vandringen med att vi åt lunch på en restaurang, vilket bekostades av föreningen. Runt klockan 14 var vi alla mätta och belåtna efter en mycket fin och välplanerad vandring på drygt 6 km. Tack Lars!

Text och foto Mats Johansson