Marabouparken den 13 oktober Tisdagen den 13 oktober var det åter dags för en utomhusaktivitet, denna gång i Marabouparken. Vi var 8 veteraner på plats varav 2 medföljande. Vi hade tur med vädret, ca 10 grader och för det mesta sol.
Samling vid ingången till Marabouparken Vandringen i parken bland skulpturerna startade med en introduktion över Marabous historia som år 1916 etablerades i Sverige, Sundbyberg, som en avknoppning från det norska ckokladtillverkningsföretaget Freia. Verksamheten fick fart först 2018 då en ny VD tillträdde, Henning Thron Holst (son till Johan Thron Holst som startat Freia i slutet av 1800-talet). Henning månade om sina anställda och anlitade Sveriges första trädgårdsarkitekt Sven Hermelin för att anlägga en skön oas för de anställda att tillbringa sin tid vid lunch och övriga raster. I slutet av 30-talet gavs möjlighet att utöka området samtidigt föddes idén till en skulpturpark för rekreation inte bara för de anställda utan även för allmänheten, inte minst barnfamiljer. Marabouparken är en av landets främsta parker och internationellt uppmärksammad bl.a. i och med sin utformning, där skulpturer, växtlighet, murar mm finns i en fin samklang och sin skötsel. När Marabou flyttade till Upplands Väsby 1974 var parken kvar i Marabous ägo och först 2006 gick den över till Sundbybergs Stad då även de nuvarande16 skulpturerna inköptes. Tyvärr är det inte alla skulpturer som fanns från början eftersom en del flyttade med Marabou till Upplands Väsby och en hel del har därefter sålts. Vi vandrade runt i parken och begrundade, diskuterade och kommenterade skulpturerna, som utförts både av svenska konstnärer som Bror Hjort, Eric Grate, Ivar Johnsson m.fl och utländska artister t.ex Raymond Duchamp-Villon, Gustav Vigeland och Leonard Baskin.
Gustav Vigelands Lekande björnar Efter denna kulturpromenad i den vackra parken intog vi gemensamt en lunch i Marabouparkens konsthall. * * * * Text Hélène Blomberg, foto Mats Johansson, Jan Sedvallson |