Årsmöte med Föreningsstämma den 12 mars 2020 Årsmötet präglades av Coronavirusets spridning. Före mötet hade föreningen sänt ut ett mail till alla medlemmar där de som kom till mötet uppmanades att avstå handskakning, kramar och andra onödiga kroppskontakter för att minska risken för smittspridning. Det kom 37 medlemmar, inklusive styrelsen. Första punkten var ett föredrag av Christopher Eckerberg som är med i Ledningsgruppen för affärsområdet Generation på Vattenfall. Christopher berättade om den nya Vattenkraftfonden, om Vattenfalls syn på kärnkraften och om frågan om biobränslenas bidrag till minskade CO2-utsläpp. När det gäller den nyligen inrättade Vattenkraftfonden så är den ett resultat av EU:s Vattendirektiv, som antogs för åtskilliga år sedan. Direktivet påverkar även vattenkraften och leder till att alla vattenkraftverk ska genomgå en omprövning när det gäller miljötillstånd och liknande. Det har funnits en risk att detta skulle leda till väsentligt minskad vattenkraftproduktion och reglermöjligheter, något som behövs på grund av den ökande mängden ej planerbar kraft som vindenergi. För att undvika en alltför stor minskning av vattenkraftproduktion har branschen och myndigheterna kommit överens om att vattenkraftverken hanteras på olika sätt. De största vattenkraftälvarna, t ex Lule älv, planeras få en relativt begränsad minskning av produktionen, medan mindre åar, t ex Lagan, får en större minskning. Det leder givetvis till att påverkan på olika kraftföretag blir olika, en del förlorar mer intäkter än andra. För att motverka detta har de åtta största vattenkraftföretagen bildat en fond som delvis kan finansiera de miljöåtgärder som måste genomföras i de mindre vattendragen och mindre vattenkraftverken. Fonden kommer under en tioårsperiod att få ett kapital på 10 miljarder kronor, varav Vattenfall bidrar med 5 miljarder. Införandet av Vattendirektivet förväntas minska vattenkraftproduktionen med 1,5 TWh, dvs 2,8 %. Christopher betraktade detta och inrättandet av Vattenkraftfonden som en rimlig kompromiss och lösning.
Christopher Eckerberg berättar om Vattenkraftfonden När det gäller kärnkraften berättade Christopher att han var med i Ringhals styrelse när stängningen av R1 och R2 beslutades 2015. Beslutet togs mot bakgrund av pressade elpriser på grund av mycket ny vindkraft, stora behov av investeringar för fortsatt drift, inte bara för oberoende härdkylning, låg tillgänglighet framförallt på R2 (67 – 68 %) jämfört med R3 och R4 (83 – 85 %), skatter på kärnkraftsel med mera. R1 och R2 har haft en planerad livslängd på 50 år, så det var bara fråga om en tidigareläggning av nerläggningen med ca 5 år. R3 och R4, liksom forsmarksaggregaten, är planerade för minst 60 års livslängd. Det kan bli ännu längre, Vattenfall är tillsammans med en mängd andra kärnkraftsföretag med i EPRI, en forskningsinstitution i USA som arbetar med åldringshantering. Hösten 2019 kunde man enligt Christopher ifrågasätta om stängningsbeslutet var riktigt eftersom förutsättningarna delvis ändrats, men som läget är nu våren 2020 tycker Christopher att det är helt rätt beslut. Bland annat för att elpriset nu är prognostiserat till en lägre nivå och vindkraften byggs ut i stor omfattning. Christopher berättade också om att man följer utvecklingen när det gäller modularisering och serietillverkning av kärnkraftverk på 30 – 300 MW. Det kan ge mycket lägre investeringskostnader och minska investeringsrisken. En ny EPR-rektor på 1.600 MW kan kosta 50 – 100 miljarder, medan en standardiserad och serietillverkad reaktor på 300 MW kan kosta 9 miljarder. När det gäller biobränslens bidrag till minskning av CO2-utsläpp medgav Christoper att han inte hade så mycket att komma med eftersom han inte fått några konkreta svar på sina frågor till personer som arbetade med biobränslen.
Full fart under Marianne Klings pausgympapass Efter det sedvanliga korta jympapasset, som vanligt lett med stor energi av Marianne Kling, berättade intendent Karin Dern från Nordiska museet om den pågående stora utställningen ”Arktis – medan isen smälter”. Karin redogjorde för den omfattade researchverksamhet i form av workshops och samtal som föregått utställningen och som började redan 2017. Man gick också noggrant igenom olika arkiv och hittade många lämpliga föremål som plockades fram ur gömmorna. Utställningen kom att omfatta vardagsliv, miljö och klimatförändringar för alla människor som bor i polarområdet. Syftet var att ge röst åt dessa människor Karin avslutade med att visa en film från Island om hur finanskrisen 2008 fått många islänningar att ändra jobb och inrikta sig på turism, bland annat i glaciärområden. Men det är en verksamhet som kommer att kunna pågå högst 100 – 150 år, eftersom glaciärerna då beräknas ha tinat och försvunnit. Detta är ett exempel på samtidsdokumentation som kom med sent i projektet. Sammanlagt gjordes 10 filmer.
Karin Dern berättade om utställningen Artis Efter en kortare paus genomfördes Föreningsstämman i god ordning. Verksamhetsberättelsen gicks igenom och ett urval av alla aktiviteter redovisades för att stimulera mötesdeltagarna till medverkan i kommande program. Resultat- och balansräkningarna fastställdes av stämman och styrelsens ledamöter fick, bland annat baserat på revisorernas rekommendation, ansvarsfrihet för det gånga räkenskapsåret. Styrelsens budgetförslag redovisades och godkändes av föreningsstämman, liksom förslaget på en medlemsavgift på SEK 200. Valberedningen konstaterade att Mats Johansson, Morgan Andersson, Britt-Marie Charfi och Stefan Olsson är valda till och med 2020, och sitter kvar i styrelsen. Inger Norberg omvaldes. Nyval blev det för Gunnar Lundberg, Hélène Blomberg och Nils Andersson som efterträdde Lars Jacobsson, Ulla Stolt Gustafsson och Bosse Andersson som avsagt sig omval. Gunnar Lundberg valdes till ny ordförande efter Lars Jacobsson. Hans Ristborg och Kerstin Lindholm återvaldes som revisorer med Berthold Eriksson som suppleant. Lars Asplund och Birgitta Sundström kvarstår i Valberedningen, och baserat på föreningens praxis så blir den avgående ordföranden ny sammankallande. Under punkten Övrigt så uppmärksammades Björn Wikström för sina insatser som ledare för föreningens vandringar, och de avgående styrelseledamöterna Ulla Stolt Gustafsson, Bosse Andersson och Lars Jacobsson tackades för sina insatser.
Lars Jacobsson avtackas efter 6 år som ordförande
Avgående styrelsen När allt var avklarat kunde deltagarna avnjuta kaffe och smörgås och trevliga samtal med gamla kollegor och medlemmar. * * * * Text Lars Jacobsson, foto Lars Jacobsson, Mats Johansson m fl |