Månadsmöte 20191129

Hasse & Tage – humoristiska humanister

Ett 75-tal Vattenfallveteraner var samlade till månadsmötet där Johanna Broman Åkesson, fil. doktor i musikvetenskap på Stockholms universitet, föreläste om en epok i svensk nöjeshistoria; Hasse & Tage.

Johanna Broman Åkesson

Det var första gången som vi samlades en fredag för ett månadsmöte.

Hasse och Tage hade tillsammans bolaget AB Svenska Ord, där de skrev, regisserade, producerade och medverkade de i revyer och filmer, från sent 1950-tal till Tages död 1985. Deras första samarbete var Skillingspelet, en serie kvartslånga radioprogram, men det var Mosebacke Monarki som blev deras första mer bestående framgång.

Hasse och Tage träffades på Sveriges Radio, där bägge arbetade, och sedan gjorde de tillsammans revyer och filmer samt skrev många klassiska sketcher. 

Johanna berättade om Hasse och Tages tid på Sveriges Radio på 1950-talet. Hon visade utdrag ur revyerna

ü Gröna hund på Gröna Lund 1962. AB Svenska Ords första revy

ü Gula hund 1964

ü Spader, Madame!1969. En av deras mycket få floppar

Johanna visade också utdrag ur några av Hasse och Tages rika filmproduktion

Johanna visade med pedagogisk tydlighet hur Hasse & Tage med sina revyer och filmer speglade och kommenterade den tidens stora samhällsförändringar på ett mycket spexartat och skarpt satiriskt sätt men alltid med en grundläggande tro på humanism och godhet.

Johannas framträdande var mycket mer än bara en redovisning av vad Hasse och Tage åstadkommit. På Johannas hemsida beskriver hon träffande vad hennes föreläsningar går ut på:

”Mina föredrag är en blandning mellan historielektion, essä och kåseri där jag rör mig fritt mellan finkultur och populärkultur, liksom mellan olika konstformer, epoker och stilar.

 

Jag vill väcka tankar och nyfikenhet och ge liv åt historien. Jag vill berätta om den tidsanda som musiken och texterna formades i, men också beröra det tidlöst sublima i konsten. Humor och glädje tar jag på allvar.

 

Kulturhistoria är det mest spännande jag vet. Däri finns nyckeln till vår egen tid. För vi går i det förflutnas fotspår - vare sig vi vill eller inte. Om vi förstår vilka stigar vi trampar och varför vi hamnade där vi är idag, kan vi också ana vart vi är på väg.”

Johanna är en populär och flitig föreläsare på Senioruniversitetet där hon föreläser om våra svenska kulturpersonligheter som förutom Hasse och Tage, inkluderar Povel Ramel, Evert Taube, Carl Mikael Bellman för att nämna några.

Johanna avtackades med blomstercheck och en lång, varm applåd.

Efter presentationen av Hasse & Tage visades filmen ”När Forsmo och Nämforsen byggdes”. Filmbilderna är original från 1944 – 50, dvs före, under och efter byggena, men speakerrösten, Nils Forsgren, är pålagd 1985. Filmen visar bland annat på ett tidigt miljö- och kulturarbete från Vattenfalls sida för särskilt Nämforsen. Den stationen flyttades från sin ursprungliga placering för att bevara hällristningarna.

* * * *

Text och foto: Mats Johansson