Kort referat av Magnus Halls framträdande på Veteranernas Månadsmöte den 15 januari 2020

Det var rekordmånga Veteraner som ville komma och lyssna på Magnus Hall den 15 januari, 142 stycken. Det är rekord för Veteranernas evenemang sedan Vattenfall flyttade till Arenastaden. På grund av brandskyddsregler får det bara vara 100 sittande i lokalen, så 42 stycken fick tyvärr stå.

Magnus Hall

Huvudpunkten var givetvis den intensiva debatt som pågått om stängningen av Ringhals 1 och Ringhals 2. I Riksdagen förbereder SD, KD, M och L ett så kallat tillkännagivande att man vill att regeringen ger Vattenfall direktiv att utreda hur R1 och R2 kan drivas vidare. Magnus svar på detta var att fortsatt drift av R2 är omöjlig på grund av den dåliga bottenplåten. Han betonade också att beslutet om stängning togs 2015 och att det är ett rent kommersiellt beslut. 2015 stod vind för 11-12 TWh medan vindkraften 2021 beräknas producera 30 TWh, dvs en ökning med 18 – 20 TWh vilket kan jämföras med de 13 TWh som faller bort när R1 och R2 stängs. Om regeringen skulle ge direktiv att Vattenfall ska köra R1 och R2 även om det inte är företagsekonomiskt försvarbart, så bryter det mot EU:s statsstödsregler och kommer också att få övriga kraftproducenter att begära stöd, vilket skulle förvanska den avreglerade elmarknaden. Flera Veteranmedlemmar ställde kritiska frågor om kapitalförstöring och annat, men Magnus lät sig inte rubba. Stängningen av R1 och R2 är definitiv.

Magnus betonade också att övriga reaktorer kommer att drivas vidare långt in på 2040-talet. Han är inte orolig för kraftbalansen för de närmaste 20 åren, men inser att ny produktion behövs om man ska klara de elprognoser som tagits fram på sistone som pekar på 190 TWh kring 2050. Man följer därför utvecklingen av modulariserade kärnkraftblock och frågan om pumpkraftverk finns också med i undersökningarna.

I övrigt så beskrev Magnus hur Vattenfall arbetar för att åstadkomma ”Fossil free living within one generation”. Alla företag gör nu stora omställningar för en ny verklighet, se bara på bilindustrin. Vattenfall har beslutat att alla tjänstebilar från den 1 juli i år ska vara elbilar och man försöker finna eldrivna alternativ till servicefordon och annat.

Klimatfrågan märks också genom att priset på utsläppsrätter för CO2 har ökat till € 25/ton och kolkraft stängs i Tyskland. De ändrade förutsättningarna för elproduktion kommer att leda till stora prissvängningar och en viss prisuppgång. Havsbaserad vindkraft blir mer och mer lönsam och har långa utnyttjningstider, upp till 5.000 timmar.

För elnäten behövs kraftfulla investeringar, och de låga avkastningskrav som nu gäller för elnätföretag gör att Vattenfall inte får något tillskott till kassaflödet från elnätverksamheten, vilket är ett bekymmer.

Vattenfalls tradition att jobba nära industrin är en tillgång även i dag, med projekt som Hybrit, dvs fossilfri stålproduktion.

Slutsatsen är alltså att Magnus ser ljust på framtiden och att Vattenfall är väl positionerat att fortsätta med den inslagna strategin.

* * * *

Text Lars Jacobsson