Veteranernas besök på Tändstickspalatset

När kontoren på Västra Trädgårdsgatan 15 stängde släpptes 41 intresserade veteraner in för att få en guidad visning av Tändstickspalatset. En mycket populär aktivitet. Trots vissa sjukdomsfall var vi fler än de 35, som Tändstickspalatset satt som maxantal.

 Vi samlades 17.45 ute på gården för att titta på husets fasad samt Carl Milles staty på innegården. Vår mycket engagerade och duktiga guide hette Helena Doyon. Hon berättade att utsikten mot bland annat Kungsträdgården då var magnifik eftersom det saknades byggnader på andra sidan gatan.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/32/T%C3%A4ndstickspalatset_fasad_mot_%C3%B6st.jpg/800px-T%C3%A4ndstickspalatset_fasad_mot_%C3%B6st.jpg

Så här såg fasaden ut tidigt 1930-tal innan hus mot Kungsträdgården byggdes.

Ivar Kreugers Tändstickspalatset av Ivar Tengbom från 1928 rymmer en särpräglad interiör, utförd av den tidens mest framstående formgivare. Byggnaden, som av någon kallats det sista svenska palatset, färdigställt 1928, efter bara ca två års byggtid, håller låg profil mot gatan. Men innanför de smidda grindarna öppnar sig en rund atriumgård med en fontän i mitten. En vanlig besökare kommer inte längre!

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b0/T%C3%A4ndstickspalatset_maj_2017e.jpg/1024px-T%C3%A4ndstickspalatset_maj_2017e.jpg 

Innegården med fontän och Carl Milles Diana

 

Hela byggnaden har ett återkommande tema kring den grekiska mytologins Prometheus – han som stal elden från gudarna för att ge den åt människorna. Redan i gårdens stenläggning möter han besökaren i helfigur, och inne i sessionssalen sprakar hela den långa väggen av Isac Grünewalds målning som återger själva det dramatiska överblick då elden ges åt människan.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/de/T%C3%A4ndstickspalatset_maj_2017c.jpg/302px-T%C3%A4ndstickspalatset_maj_2017c.jpg 

Prometheus till häst

Väl inne i huset samlades vi för mingel och ett glas bubbel.

Tändstickspalatsets andra våning är själva hjärtat i det monument som Ivar Kreuger byggde över sig själv och sin tändstickskoncern, och rymmer både hans eget arbetsrum och sessionssalen där bolagsstyrelsen höll sina sammanträden (nedan)

 

Det svängda sammanträdesbordet i citronträ i sessionssalen med inlägg av elfenben som visar alla platser i världen där svenska tändstickor såldes. Från sin plats vid bordets mitt kunde Ivar Kreuger se allas miner och ansiktsuttryck, men de kunde inte avläsa varandras, och alltså inte avgöra hur de övriga vid bordet ställde sig i en fråga.

Carl Malmsten levererade alla möbler till byggnaden. Den stora väggmålningen i sessionssalen är utförd av Isac Grünewald och Märta Måås-Fjetterström och Elsa Gullberg vävde mattor och textilier.

På väggarna syntes avancerad intarsia och en klocka som visar klockan 4 två gånger

 

 

Den 12 mars 1932 hittas Ivar Kreuger död i sin våning i Paris, med en avfyrad revolver intill sig. Därmed var den största bolagskraschen i svensk historia ett faktum. Den fick världens ekonomier att skälva. Att konkursen fick en sådan förödande effekt exemplifieras av att koncernen under 1930 svarade för nära 64 % av den totala omsättningen på Stockholms fondbörs.

Vi hade förmånen att ha en fantastiskt duktig guide som dessutom talade högt och tydligt. Jag fick många tack för att vi valt detta utmärkta besöksobjekt och kunde notera att alla var glada och nöjda efter visningen

Stadsmuseet i Stockholm har blåklassat byggnaden och delar av den bevarade interiören, vilket innebär att bebyggelsens kulturhistoriska värde inte får förvanskas och av stadsmuseet anses motsvara fordringarna för byggnadsminnen i Kulturmiljölagen.[1]

Byggnaden ägdes fram till 1999 av Fastighetsaktiebolaget Västra Trädgårdsgatan 15, i sin tur ägt av Stora Enso, som 1988 förvärvade Svenska Tändsticks AB (nuvarande Swedish Match). Sedan år 2000 ägdes fastigheten Spektern 8 av fastighetsbolaget Midroc Real Estate. År 2018 köptes den av Anders Bodin Fastigheter. Idag har ett 20-tal företag sina kontor här.

Lundqvist & Lindqvist Konferens AB (Kapitel 8), ansvarar för alla konferensbokningar mm.

 

* * * *

Text Mats Johansson, foto Mats Johansson, Lars Jacobsson