Annikas trädgård den 16 maj 2019

En fantastisk försommardag samlas 29 veteraner vid busshållplatsen utanför Bromma kyrka.

Efter flera dagar med kallt och blåsigt väder skiner solen från en molnfri himmel och det är varmt i luften. Då Veteranerna i juni 2016 ordnat en guidad visning av Bromma kyrka inkl kyrkogården koncentrerades dagens vandring på Annikas fina och välskötta trädgård. Kyrkan är dessutom för närvarande stängd för renovering.

Vid minneslunden gjordes en genomgång av de historiska byggnaderna i Bromma kyrka.

Under andra hälften av 1100-talet uppfördes de tre rundkyrkorna Munsö, Solna och Bromma. Från början fanns bara rundhusen och ett kor på östra sidan. Bottenplanet var kyrkorum. Utrymmet ovanför var ett skyddsrum för kvinnor och barn och kallades "Jungfrukammaren". Männen skulle sköta försvaret från ett murkrön, som låg överst.  Någon tornspira fanns ej. 

Vid mitten av 1400-talet uppfördes långskeppet och sakristian i gråsten.  På 1480-talet målade Albertus Pictor (Albert Målare) eller hans elever ett 40-tal kyrkomålningar med berättelser ur bibeln. Efter att ha varit överkalkade, togs målningarna åter fram 1905 - 06 vid en något hårdhänt restaurering. 

Johannes Vultejus, som var kyrkoherde 1679 - 1700, genomförde flera förändringar. Kyrkan fick sitt nuvarande tak, tornspira, predikstol och altaruppsats. Dessutom lät han flytta klockstapeln från kyrkogården upp på Kråsberget.

Norr om sakristian uppfördes 1703 ett gravkor för ätten Hjärne.

Vapenhuset, som är huvudingång, byggdes 1966 - 68 i samband med att kyrkans grund förstärktes.

Kyrkan är således om-och tillbyggd i flera etapper och nu kommer ytterligare en som bland annat ska göra kyrkan mera handkappsvänlig.

Gamla klockargården uppfördes ursprungligen i mitten på 1700-talet.

1755 startades ordnad skolundervisning i Bromma på initiativ av kyrkoherden dr Abraham Pettersson. Man antar att klockargården byggdes för detta ändamål. Den skulle vara både skollokal och bostad för komminister Erik Månström, som var den förste läraren.

Den nuvarande byggnaden uppfördes 1808, efter det att den gamla hade förstörts vid en brand 1805. 

Bromma kyrkskola stod färdig 1864.

När Bromma blev eget pastorat 1847, utsågs Per Abraham Printz till socknens förste kyrkoherde. Tidigare hade församlingen tilldelats en kyrkoherde i Stockholm som "prebende", vilket var ett slags lönetillägg. 

Samtidigt beslöts, att det skulle byggas en ny prästgård på den vackra sluttningen ovanför kyrkan. Den gamla ansågs både för liten och för dålig för den nye kyrkoherden. Nybygget stod klart 1850. 

Församlingens präster föredrog dock senare på 1800-talet att bo på andra platser, som i Sundbyberg, som låg mindre isolerat.

Öster om prästgården, som en flygel till denna, ligger en röd stuga, oftast kallad Sockenstugan, eftersom sockenstämmorna ofta hölls där förr i tiden. Dess äldsta delar, bl a grunden, anses härstamma från 1600-talet. Den fungerade som prästgård fram till 1850, då den nuvarande byggdes. Sockenstugan är en av Stockholms äldsta träbyggnader. 

Sockenstugan används i dag som samlingslokal för kyrkans verksamhet, t ex för kaffedrickning efter morgongudstjänsten uppe vid klockstapeln på Kråsberget på Kristi Himmelfärdsdag.

Klockstapeln började byggas 1692, men blev inte klar förrän 1695.

I klockstapeln hänger två klockor.

Vid en brand 1974 skadades klockstapeln svårt och båda klockorna förstördes. 
Den äldsta, från 1638, var så unik att den inte fick gjutas om. Den står nu i vapenhuset. En ny klocka anskaffades och den tidigare omgjutna smältes åter ned och göts om efter samma form. 
Klockorna väger 600 kg resp.  975 kg. 

Före 1692 fanns en klockstapel på kyrkogården. När den blev förfallen, revs den. 

I samband med nyår går det fackeltåg upp till klockstapeln. I år var det Annika som fick äran att läsa Nyårsklockan - Ring klocka ring - av Alfred Tennyson.

Nu fortsatte vandringen via en titt på utsikten från Kråsberget till Annikas trädgård. Väl där smakade det utmärkt med en fika och lite småprat i det fina försommarvädret. Annika hade ordnat med dukar och blommor på samtliga bord. Därefter blev det botaniserande bland alla de växter som verkade trivas så bra i trädgården. Päronträden och den vita Rhododendron blommade medan persikoträdets fina blommar i stort redan var överblommade.

 Det bästa sättet att beskriva Annikas trädgård är med några bilder. Efter ca en och en halv timme var det dags för en kallrökt lax med dillstuvad potatis på Bistro. Alla lät sig väl smaka och det verkade som alla var nöjda och mätta såväl lekamligt som kulturellt.

 

     

* * * *

Text och foto Mats Johansson