Resa till Amsterdam 2 - 5 september 2019

På morgonen måndagen den 2 september samlades 24 förväntansfulla Veteraner på Arlanda för att flyga till Amsterdam på ett fyradagars besök.

Efter flygresa och transfer hann vi knappt lämna in våra väskor i bagagerummet på hotellet förrän den första aktiviteten började. Det var en båtfärd på kanalerna och i hamnen. Solen sken, vi hade en egen bra båt och en god och närande lunch serverades inklusive öl, vin och annat. Karin guidade oss genom Amsterdams historia och nutid och vi var mycket nöjda när vi klev i land efter knappt två timmar. Efter litet vila samlades vi för att bestämma hur vi skulle göra med middagen, som inte ingick i resan. Det slutade med att vi delade in oss i grupper om sex i varje och sedan gav sig varje grupp ut på stan för att leta efter en restaurang som föll i smaken. Alla lyckades.

Båttur på kanalerna med lunch

På tisdagsförmiddagen gjorde vi en lång stadsvandring på tre timmar. Vi delade in oss i två grupper, där den ena tog det litet lugnare än den andra. Grupperna hade varsin guide, och vi hann också med en kort fika efter att ha besökt olika delar av gamla stan, blomstermarknaden, Rembrandtplein med mera. Efter tre timmar var vi framme vid Rijksmuseum, och där fortsatte en sakkunnig guidning under en timme. Huvudnumret var Rembrandts ”Nattvakten” som dock höll på att restaureras så att bara den ena halvan var synlig. Sedan var det 24 rätt trötta Veteraner som åt lunch i olika konstellationer. Resten av eftermiddagen var fri för egna strövtåg. Middagsmålet löstes på samma sätt som under måndagen, men med andra sammansättningar av grupperna. Även nu med utmärkt resultat. Ett bra sätt att lära känna nya kamrater.

Den ena av grupperna på stadsvandring med guiden Karin

 

Rembrandtplein med skulpturgrupp av Nattvakten

 

Guiden Jeanette berättar om Rembrandts Nattvakten på Rijksmuseet

Nästa dag, onsdag, åkte vi med metron till NUON/Vattenfalls kontor i de sydöstra förorterna. Vi fick en noggrann genomgång av både Nederländernas energipolitik och NUON/Vattenfalls agerande inom ramarna för den. Vi kunde konstatera att utmaningarna att sänka koldioxidutsläppen i Nederländerna är betydligt större än i Sverige, och då är ändå våra tillräckligt knepiga. Ett mycket medryckande föredrag gällde omvandlingen av ”NUON” till ”Vattenfall”, dvs byte av varumärke. Inte minst var det roligt att höra om den positiva bild av Sverige som verkar finnas i Nederländerna och som Vattenfall utnyttjar för att öka sin verksamhet. Besöket avslutades med en lunch som visade sig mer omfattande än vad vi blivit lovade.

Besöket på Vattenfalls kontor i Amsterdam

Hemkomna blev det en kort vila innan vi samlades på Van Gogh-museet som vi fick strosa runt i på egen hand. Men museet är bra uppbyggt, så det var lätt att ta till sig såväl Van Goghs historia som fantastiska måleri.

Van Goghs berömda självporträtt

I programmet ingick en gemensam avslutningsmiddag på Sama Sebo, en indonesisk restaurang. Den som inte åt sig mätt där får skylla sig själv eftersom ett överflöd av välsmakande rätter ställdes fram i rask takt. Kvällen avslutades med ett försök till provning av genever på hotellet, men bartendern var tyvärr inte särskilt insatt i denna holländska nationaldryck.

Avslutningsmiddag med rijsttafel

På torsdagen, slutligen, så var det inget program planerat, utan meningen var att alla skulle kunna göra det man ville, vilket man också gjorde. Det blev vandringar, museibesök, spårvagnsresor, ölkaféer och mer därtill. Vid 16-tiden gick våra förbeställda minibussar tillbaka till Schiphol. Flygtiderna var perfekta och gjorde att vi fick nästan fyra fulla dagar i Amsterdam utan att behöva stiga upp i svinottan eller komma hem på småtimmarna.

Mats hade gjort iordning en enkät som besvarades av samtliga resenärer. Utfallet blev mycket positivt. Upplägget på resan var i stort detsamma som för Berlinresan 2017, så vi tycks ha funnit en form som passar de flesta. I enkätsvaren gavs också ett stort antal förslag på kommande utlandsresor. Vi får se vad kommande styrelser och programkommittéer mäktar med. Det roliga är i alla fall att intresset är så stort och erfarenheterna så positiva.

* * * *

Text Lars Jacobsson, foto Lars Jacobsson, Mats Johansson