Månadsmöte den 10 april 2018

Det var roligt att så många som 80 personer hade kommit till månadsmötet för att lyssna på Carl Thams föredrag om Tyskland och den europeiska oron. Vi hade också nöjet att hälsa ett tiotal medlemmar från vår Älvkarlebyavdelning välkomna till detta månadsmöte.

 Carl började med att visa några kartor från 1937, 1985 och 2007 på hur Tysklands geografiska gränser har flyttats. Detta har inneburit att miljontals människor har fördrivits från framförallt från dagens Polen till Västtyskland men även till forna Östtyskland. Tyskland ligger mitt i Europa med landgränser till nio länder. Carl redogjorde också för hur tyskarna har gjort upp med sin historia, vilket inte har varit en enkel uppgift. Berlin är fullt av minnesmärken som speglar historien. Carl redogjorde också för det historiska ögonblicket då förre förbundskanslern Villy Brandt besökte Warszawa och knäböjde inför monumentet över ghettot. Detta ledde så småningom till misstroendeomröstning i parlamentet, som Brandt emellertid vann bland annat tack vara att vissa politiker blivit mutade av Stasi för att rösta för Brandt. Carl berättade också att om man gillar val ska man bosätta sig i Tyskland för där är det nästan alltid val med tanke på de 16 delstaterna.

Rivningen av muren kom som en total överraskning för flertalet medborgare. Många var helt oförberedda. Helmut Kohl såg till att det blev en återförening. Han lovad snabb standardhöjning i gamla Östtyskland och inga höjda skatter för västtyskarna. Så blev det dock inte. Det tog mycket lång tid med hög arbetslös i Östtyskland innan vändningen kom. I Västtyskland tvingades man höja skatterna men ej tillräckligt. Istället höjdes avgifterna i socialförsäkringssystemen vilket fick till följd att lönekostnaderna steg och konkurrenskraften sjönk. Hela 1990-taletblev en stor påfrestning för Tyskland utan reallöneökningar.

Därefter har konkurrenskraften ökat kraftigt och Tyskland redovisar årligen stora exportöverskott.

Carl redogjorde också för hur det gick till när Helmut Kohl avsattes. Angela Merkel, som var barnlös kvinna, protestant från gamla Östtyskland, skulle bli en övergångslösning.

Därefter gick Carl igenom de så kallade stora koalitioner (mellan CDU/CSU och SPD) som etablerats under 2000-talet. Carl noterade den stora nedgången för socialdemokraterna (SPD) vilken också syns i övriga Europa. Carl konstaterad också att Merkels ställning försvagats och att Tyskland nu också fått ett högerpopulistiskt parti; Alternativ för Tyskland (AfD)

Vad gäller framtiden i Tyskland och övriga Europa var Carl inte särskilt positiv. Den nya tyska regeringen har enligt Carl knappast fått en bra start. Det verkar vara dålig stämning inom regeringen. Inte minst sticker inrikesminister Seehofer (CSU) ut som vill ha ett tak för invandringen och som tidigare bland annat bjudit in Viktor Orbán från det högerpopulistiska partiet Fidesz i Ungern. Vidare var Carl tveksam till om EU skulle komma fram till några gemensamma lösningar på bland annat frågorna kring invandring och euron. Även försvarsfrågorna lyfte Carl upp. Europa är fortfarande beroende av USA och Merkel har också sagt att Europa måste ta ett större ansvar för sitt eget försvar.

Carl avslutade med att säga att trots att ekonomin går bra i flertalet länder så infinner sig inte den optimistiska stämning som den goda ekonomin borde ge upphov till.

Efter en lång applåd följde en frågestund. Carl gav uttömmande svar på frågor om såväl bilindustrins framtid i Tyskland som Energiewende, förhållandet till grannländerna som varför Tyskland inte tycks acceptera minoritetsregeringar.

Därefter avtackades Carl på sedvanligt sätt.

Efter en kort paus med bensträckning och fika följde filmvisning.

Den historiska filmen på Månadsmötet var ”Förebudet”, en film från 1987 som visar hur främmande makt kan infiltrera och sabotera Sverige om vi är naiva. Filmen är klart kontroversiell, och Carl Tham hade avböjt att stanna och kommentera filmen med följande ord: ”Jag minns den väl och ansåg och anser att det är en alarmistisk konstruktion vars syfte är att skrämma upp befolkningen och öka försvarsanslagen”. Det höll givetvis inte regissören Nils-Eric Renske med om. Han hade startat produktionen utan full finansiering, så det var inte fråga om en beställning från försvarsmakten. Dessutom är problematiken med infiltration etc aktuell även i dag, fast nu är det påverkan genom nät-troll och sociala medier som hamnat i centrum. Även Carl-Gunnar Franzén, som deltagit i filmproduktionen, och Vattenfalls säkerhetsansvarig, Folke Pärnerteg, berättade om filmens tillkomst och tidsandan. Folke nämnde hur han, som civilist, haft vissa svårigheter att få tillgång till filmen från militären trots att han var ansvarig för en av de infrastrukturer som kunde saboteras. Men efter ett samtal direkt med ÖB gick det bra.

* * * *

Text Mats Johansson, foto Morgan Andersson, Håkan Nyberg