Utflykt till Birka  2018-06-12

En underbar försommardag (som kändes som högsommar) äntrade 20 veteraner Strömmas MS Victoria vid Stadshuskajen för en 2-timmars behaglig båttur till Birka, som ligger på Björkö i Mälaren. Åtföljda av intressanta berättelser från vår vikingaklädda guide passerade vi lummiga öar och vackert belägna hus med fina strandlägen. Vi fick lära oss historierna kring Kungshatt (utsmyckad med en hatt ovanför den branta klippan numera), om Estbröte  och annat historiskt som hänt i den rika Mälarbygden.

Framme i Birka  intog vi en vikingainspirerad lunch i restaurang Särimner. Vildsvinskorv,  surkål, mjödsenap och urtida sädesslag mättade på ett måhända tidstypiskt sätt. Säkert nyttigt men ganska annorlunda mot vad som  presenteras på nutida matbord.

    

Så följde en timmes mycket intressant och trevlig guidad tur kring det forna Birka, idag klassat som ett Världsnaturarv. Birka existerade som landets första stad mellan mitten på 700-talet och fram till 970 då staden, av hittills oklara anledningar, utrymdes. I Birka ägnade man sig åt handel och hantverk och begravningar (!).Man köpte produkter från ibland mycket avlägsna länder och man exporterade bla smycken och pälsverk. Birka ingår också i historien om kristnandet av Svearna, bl.a känner vi till Ansgar som var den första kristna missionären i landet. Ett kors påminner om honom. Trots enträgna försök från utlandet så blev dock Birka aldrig kristnat, asatron satt tydligen djupt rotad hos vikingabefolkningen på ön.

Mycken intressant kunskap fick vi till oss om vilka vikingarna var, om Birkabornas leverne, om vårdkasar och fornborgar, om krigare och kungamakt, om arkeologiska utgrävningar och  begravningstraditioner (väldigt många gravar på Birka). Det intressanta museet gav möjligheter till fördjupningar på egen hand efter den guidade turen. 

Hemfärden gynnades av det fortsatta fina sommarvädret och gav möjlighet till trevligt umgänge med gamla arbetskamrater under ett par timmar.

   

* * * *

Text och foto Morgan Andersson