Svamputflykt i Nackareservatet den 5
september En fin sensommardag samlades en liten skara mykologaspiranter i det vackra Nackareservatet (i närheten av Hellasgården) för en svamputflykt under ledning av Mattias Andersson från Stockholms Svampvänner. Här kan man bli medlem om man vill duktig på svampar!
Under ledning av Mattias Andersson (andre f.v.) tittar vi på en av de svampar vi hittade
Den torra sommaren här i Stockholmstrakten ingav farhågor om sparsamt med svampar i skogarna men riktigt så var det inte. Under Mattias kunniga ledning hittade vi och fick vi känna, lukta och smaka på ett antal mindre kända svampar av vilka några klassades som läckra och medfördes hem av några modiga veteraner. Dock bland de mest omtyckta matsvamparna var det främst Karl-Johansvampen som presenterade sig för oss. Vi såg 1! trattkantarell och och ett fåtal mycket små gula kantareller.
Vi avslutade med en genomgång av vad vi sett och lärt oss
Hans Ristborg med ett svampfynd
Hans Ristborg antecknade flitigt under
vår promenad. Nedan följer hans
noteringar i redigerat skick:
Soppar har porer på
undersidan. Vi hittade
brunsopp, Karl-Johan och
smörsopp. Alla soppar är OK
att äta om de är milda i
smaken. Smörsoppen är
kladdig ovanpå och har en
ring alldeles under hatten.
Karl-Johan steks i olivolja,
ganska länge men inte på för
hög värme. Den mjuka
underdelen på hatten behöver
man inte slänga bort.
Stolt fjällskivling hittade vi
inte. Men den är karaktäristisk.
Kan vara 4 dm hög och har en
platt hatt som kan vara 25 cm i
diameter. Den är mycket god att
steka och stammen kan man torka
och använda som krydda. Alla skivlingar kan man
repa upp stammen på (som
långa trådar). Med kremlor
kan man inte göra så, då går
trådarna av. Tegelkremla
hittade vi. Den är
tegelfärgad ovanpå och
stammen är vit. Och om man
skrapar lite på stammen så
är det grått under det vita.
Riskor har fot som går tvärt
av om man bryter.
När man plockar trattkantareller
är det extremt viktig att inte
få med någon spindelskivling.
Inte så vanlig men dyker ibland
upp bland trattkantarellerna.
Spindelskivlingen ger allvarliga
skador på njurarna, men först
efter ett par veckor..
Trattkantareller kan man torka.
Vanliga kantareller kan man
råfrysa och vid användning lägga
direkt i stekpanna utan
föregående upptining..
Naturligtvis går det också bra
att förvälla kantarellerna (både
den gula och trattisen) och
frysa in.
Några
svampkunskaper att ha glädje av!
* * * * Text: Morgan Andersson, foto Morgan Andersson och Lars Jacobsson |