Olle Olsson Hagalund den 13 och 14 november

Då museet är litet anordnade Veteranerna två visningar av Olle Olsson Hagalund museet. Totalt kom 36 veteraner vilket var maximalt vad museet klarade av.

http://www.svensktkulturarv.se/media/1344/olleolsson.jpg?anchor=center&mode=crop&quality=100&width=910&height=510

Olle Olssons dotter Lena Olsson Petrén stod för guidningen. Med sitt stora engagemang och sin djupa och personliga kunskap om sin pappa och omgivande miljö bidrog hon till en mycket givande guidning. Lena, som har bott i Olle Olsson huset tillsammans med sina föräldrar, började med en historisk tillbakablick.

Olle Olsson-Hagalund föddes i Solna Hagalund 1902. Där växte han också upp. Skildringarna av den idylliska småstaden med sitt myller av människor och verksamheter är karaktäristiska för hela produktionen. Kanske var det t o m så att spänningen mellan den gamla stadsdelen och den moderna kom att driva fram Olle Olssons passionerade konstnärskap.

Olle Olsson, naivistisk målare, är mest känd med tilläggsnamnet Hagalund. Olle Olsson bodde hela sitt liv i det hus som hans morfar Carl Jakob Brolin hade byggt 1897 i kåkstaden Hagalund, Solna. Det var också härifrån han hämtade många av sina motiv, men det finns även målningar med motiv ifrån Stockholm och Paris.

Olle Olsson Hagalund tog rivningarna av Hagalund under 1960-talet hårt och han argumenterade in i det sista för att de gamla och kulturellt intressanta husen skulle få vara kvar. Idag finns endast några få hus kvar av kåkstaden där han levde och verkade. Ett av dessa hus är Olle Olsson-huset som idag gjorts om till museum. Lena berättade att det hade bott fyra familjer i huset och att toalett installerades när Lena föddes. Olle Olsson kallade sig aldrig konstnär men ibland målare och på Lenas intyg i småskolan skrev han flanör som yrke (till stor förtret för dottern).

Hans första separatutställning på Färg och form år 1938 fick god kritik.  Alla tavlor på utställningen blev sålda vilket han egentligen inte tyckte om, eftersom han alltid hade svårt att skiljas från sina tavlor. Efter denna utställning var Olle Olsson en känd konstnär.

Efter guidningen bjöds halva gruppen på fika medan den andra halvan fick titta på en film. Där fick Olle Olsson en fråga om varför han även målade motiv på sina ramar. Svaret löd ungefär: Om man inte tycker om tavlan så kanske man åtminstone kan uppskatta ramen.

 Verk av Olle Olsson finns på alla större museer i Sverige och han har även ställts ut i utlandet. Olle Olsson Hagalund dog 1972.

* * * *

Text och foto Mats Johansson