Månadsmöte med Magnus Hall 20180116

Det var som vanligt fullsatt när Magnus Hall kom till Veteranernas första Månadsmöte för 2018, den 16 januari.

Eftersom det bara får finnas 100 personer i lokalen fanns bara 100 stolar framsatta, och Receptionen övervakade att vi inte satte in fler. Några fler medlemmar slank ändå in, men fick nöja sig med ståplats.

Magnus Hall

Magnus gav en mycket optimistisk bild av Vattenfall AB. Man arbetar nu efter ”Power Climate Smarter Living” vilket bland annat innebär att företaget ska vara fossilfritt inom en generation dvs ca 25 – 30 år. Det nya energilandskapet med en blandning av central och decentral elproduktion innebär nya affärsmöjligheter. Det gäller hela tiden att arbeta nära kunderna och följa med i, och till och med leda, teknikutvecklingen för att kunna erbjuda en effektiv energianvändning. Men när Magnus konkretiserade affärerna i form av små fjärrvärmelösningar, elstyrning i hemmen etc var det flera av medlemmarna som fick oroliga flashbacks från Vattenfalls tidigare misslyckade satsningar på Färdig Värme, Smarta hem/Sensel och liknande.

Ett område där Vattenfall är med och driver på teknikutveckling är industriella processer i bland annat stål- och cementindustrin. Här skulle stora sänkningar av CO2-utsläpp kunna ske genom att fossila bränslen ersätts med fossilfri el. Detta är för övrigt bara ett av många områden där el får en ökad roll, transportområdet är ett annat.

De stora framgångar som Vattenfall hade under 2016 i och med Energikommissionens avskaffande av kärnkraftskatten, försäljningen av brunkolet samt den tyska statens övertagande av ansvaret för hanteringen av avfall från kärnkraften i Tyskland har lett till en helt ny situation. Så gott som alla negativa skriverier om företaget har i princip försvunnit. Det som ändå finns kvar är kritiken mot höga nättariffer. Magnus menade att regleringen av nätmonopolet är sådan att man i stället för att sprida ut nödvändiga investeringar under en längre tid för att vädersäkra elnäten nu måste genomföra dem under en kort tidsperiod. Då behövs höjda tariffer under den perioden

Magnus var också mycket glad över att interna medarbetarundersökningar nu visar att de anställda har en helt annan förståelse för, och instämmer i, företagets strategi. Det medför givetvis också att engagemanget ökat.

De stora fortsatta satsningarna på utbyggnaden av havsbaserad vindkraft visar att kostnaderna har kunnat sänkas. Nu har Vattenfall vunnit en auktion att bygga en vindkraftpark till havs utanför Nederländerna utan inblandning av några subventioner. Vattenfall är världens näst största aktör inom havsbaserad Vindkraft efter Öhsted, f d DONG.

En fortsatt hård kostnadskontroll är nödvändig. Bakgrunden är inte att Vattenfall AB är i kris, utan för att man ska vara bättre förberedd på, eller kunna undvika stora problem, vid nya förutsättningar som kan orsaka en kris för företaget.

Inom kärnkraftområdet rekryterar man trainees och andra för att klara driften av kärnkraften efter livstidsförlängningen till 60 år. Ett viktigt datum för kraftslaget är den 23 januari då Mark- och miljjödomstolen ska offentliggöra beslut om slutförvaringen i Forsmarksområdet av aktivt kärnavfall.

Efter Magnus framträdande och en kort paus blev det som vanligt filmvisning. Den här gången var det en film om Uppdrag 2000, Vattenfalls stora projekt 1986 – 91 för att undersöka möjligheterna till eleffektivisering i en situation då avveckling av kärnkraften var ett reellt hot. Efter filmen, som tyvärr spelats in i ett obskyrt videoformat vilket medfört att färgen försvunnit och ljudet delvis förvanskats vid digitaliseringen, gav projektledaren Morgan Andersson några mycket uppskattade personliga reflektioner om projektet, dess mål och framdrift. Det var också många, inklusive Carl-Erik Nyquist och Nils Holmin, som delgav sin syn på projektet. Totalt sett skapade Uppdrag 2000 mycket stor kunskap inom Vattenfall om kundnära effektiva energilösningar. Men när hotet om kärnkraftavveckling försvann vid trepartiöverenskommelsen 1991 så sjönk elprisprognoserna och elbesparingar blev mindre intressanta.

Morgan Andersson

 

xt

Nils Holmin

* * * *

Text: Lars Jacobsson, foto Håkan Nyberg, Mats Johansson, Morgan Andersson