Riga i sol

Måndagen den 12 september åkte veteranerna på en tvådagars kryssning till Riga. Vi var totalt 30 personer och flera hade sina respektive med sig. Vädret visade sig från sin allra bästa sida med strålande solsken och lugnt på havet. Alla kunde konstatera att Riga är en mycket vacker stad. Att veteranerna har fantastiskt trevligt på sina resor visste vi sedan tidigare.

På vägen till Riga hade föreningen hyrt ett konferensrum för gemensam samvaro och information om Lettland och Riga. Veteranen Andrejs Ritums berättade engagerat om sin bakgrund och familjens flykt från Lettland. Informationen om Lettland gjordes i form av en tipstävling. Många visade prov på mycket goda kunskaper om vårt östra grannland. Det var fyra grupper som hamnade på samma poäng så lotten fick avgöra vem som skulle få det utlovade priset. Det blev Dag och Lisbeth Holmberg samt Ing-Marie Petrini som kostnadsfritt kan gå på veteranernas engagemang på Fotografiska den 15 november.  

      

Anki Smedsfelt- Sahlén och Margareta Eklund Olsson funderar över bl. a. storleken på Lettlands svarta ekonomi.

 

Ulla Haraldsson, Malte Cederström, Leif Wallin och Gunilla Brandtler är djupt engagerade i frågesporten.  Visst var det 1201 som biskop Albert grundade Riga.

Andrejs Ritums som lagt ned stort arbete på tipstävling samt ställde upp med professionell hjälp angående Rigas historia och sevärdheter avtackades med att få delta i årets julfest utan kostnad. Andrejs bidrog aktivt till den lyckade kryssningen.

Väl i Riga fick vi en guidad visning av framförallt den gamla staden. Stadens hela centrum kan beskrivas som ett jugendgalleri där vart tredje hus är uppfört i denna praktfulla stil. Lettland blev självständigt 1918. 1940 intar Sovjetunionen Lettland och 1941 erövrar naziststyrkor Lettland från Sovjet. 1991 utropas ånyo Lettlands självständighet. Den svensktalande guiden visade prov på mycket goda kunskaper samtidigt som hon anpassade sin guidning till våra önskemål. Helt klart en av höjdpunkterna på resan.

Veine Gustafsson, Margareta Svensson, Per-Olof Nilsson, Malte Cederström, Andrejs Ritums, Erik Almqvist, Gunilla Brandtler samt Leif Wallin lyssnar på vår utmärkta guide.

Efter den guidade turen bjöd föreningen på en välsmakande och riklig lunch på restaurang Lido.

Anders Bodén njuter av lunchen på Lido.

Efter lunchen gavs det tillfälle att under ett par timmar på egen hand upptäcka Riga.

En väldig ryttarstaty av Peter den store reste sig en gång på den plats där Lettlands mest vördade monument nu står. När statyn med tsaren försvann under första världskriget var letterna inte särskilt angelägna om att återställa den. I stället samlades pengar in för att uppföra Frihetsmonumentet, i folkmun kallat Milda, vars täckelse föll 1934.

Nedan avbildas svenskporten som är den enda av de många portar som finns kvar och  som ledde in staden.

Hemresan startade med att rederiet bjöd på ett glas mousserande vin i Skybaren. Här kunde man njuta av solens nedgång i havet.

Per-Olof Nilsson, Kerttu och Stig Sturesson njuter av utsikten från Skybaren medan de diskuterar  tipstävlingen. De anser att det hade varit lättare att svara på de kluriga frågorna efter den guidade turen.

På hemresan blev det buffé och veteranerna lät sig väl smaka. Vid borden diskuterades såväl energifrågor som frågor kopplade till Estland och Riga. Även mera filosofiska spörsmål kunde avlyssnas.

 

Helena Brunn och Ann Katrin Agebäck låter sig väl smakas av det lettiska smörgåsbordet

 

  

Vattenfall veteraner avnjuter smörgåsbordet på väg hem från Riga

På morgonen därpå blev det frukost och avsked. Jag fick många frågor om när föreningen kommer att arrangera nästa resa. Detta tolkar jag som att resan mer än väl motsvarade deltagarnas höga förväntningar.

* * * *

Text och foto Mats Johansson