Fem årtionden med klassisk jazz

Trots en intensiv majsol kom ett fyrtiotal veteraner för att lyssna till klassisk jazz.

Mats Johansson presenterar Per-Olof Karlström

Per-Olof Karlström, med ett långt förflutet som arbetsrättsjurist på Vattenfall, berättade mycket inspirerande och pedagogiskt om jazzens historia. Under april månad gjorde han sin sjätte resa till New Orleans.

Per-Olof Karlström

Flera olika varianter bidrog till den tidiga utvecklingen av jazzen. En av de viktigaste kom från området runt New Orleans, där musikformen också för första gången allmänt kallades "jazz" - även om den till en början ofta stavades "jass".

King Oliver var Chicagos jazzkung under tidigt 1920-tal, när Chicago var själva knutpunkten för jazz. Olivers band var ett koncentrat av New Orleans "hotta" jazzstil. De inspelningar som hans band gjorde blev inte särskilt spridda utanför Chicago och New Orleans, men bandet hade stort inflytande på andra jazzmusiker, både svarta och vita.

Pratet omväxlades med musikaliska godbitar från 1923 till 1962. Det gick inte att ta fel på att PO tyckte att jazzens guldålder, the jazz age, var 1920-talet.

På 1930-talet blev New Orleans jazzen omodern men kom igen på 1940-talet. Under 1930-talet var det framförallt storbanden som spred tidens populärmusik.

Under 1940-talet omnämndes bland annat den amerikanske jazzmusikern Bobby Hackett som spelade i såväl Glenn Millers som Benny Goodmans band.

PO nämnde också att den klassiska jazzen kom tidigt till London. Det var genom de amerikanska trupperna under andra världskriget.

PO svara också utförligt på ett antal frågor. Var man intresserad av att lyssna till klassisk jazz i Stockholm hänvisade han till ”Föreningen Klassisk jazz” hemsida.

Veteranerna gav PO en varm applåd för en mycket uppskattad programpunkt.

Intresserade åhörare

Mötet avslutades med den historiska filmen från 1961-62 och som bland annat innehåller  unika bilder från inflyttningen till Råcksta.

* * * *

Text Mats Johansson, foto Morgan Andersson