Månadsmöte den 12 april 2016 - Röda Korset
och flyktingsituationen i Europa Den 12 april besöktes Vattenfallsveteranerna av Jakob Ingelgren, representant för den största hjälporganisationerna i världen: Röda Korset, med 15 miljoner (!)frivilliga världen över och över 90 miljoner medlemmar.
Jakob Ingelgren från Röda Korset. Röda Korset bildades 1863 på initiativ av schweizaren Henri Dunant som efter det blodiga slaget vid Solferino något år innan konstaterade att något måste göras för de otaliga skadade som dog på slagfältet utan tillgång till medicinsk hjälp. Dunant ansåg att det behövdes en organisation med utbildade frivilliga som kunde hjälpa utan hänsyn till nationalitet hos de skadade. Så skapades Röda Korset, eller Röda Halvmånen som organisationen heter i vissa länder, med grundprinciperna humanitet, opartiskhet, neutralitet, självständighet, frivillighet, enhet och universalitet. Neutraliteten betonades som särskilt viktig, den gör att organisationen kan verka i t.ex. IS- och talibankontrollerade områden. Det är alltid den lokala RK-organisationen, med den viktiga lokalkännedomen, som har ansvaret för hjälpinsatserna. Vid stora behov, som jordbävningskatastrofen på Haiti eller kriget i Syrien, rycker den internationella organisationen in med ökade resurser. En stor och viktig uppgift idag är att försöka lindra katastrofen i Syrien. Kriget i landet har pågått i 6 år och ungefär halva landets befolkning är på flykt. Hundratusentals människor har dött i striderna. Varje månad hjälper RK 5 miljoner människor. Insatserna är farliga och 50 av organisationens personal har omkommit i sitt arbete. Ungefär 3000 frivilliga arbetar i Syrien. Man delar ut mat, vatten, filtar mm och ger hälso- och sjukvård. Kriget i Syrien innebär stora flyktingströmmar (1,2 miljoner) till bl.a. Libanon, där RK har ca 4000 volontärer. 500000 personer har under det senaste året fått hjälp av RK i Libanon. Ett stort antal flyktingar har under det senaste året även nått Europa och har skapat problem med sammanhållningen inom EU. 800 000 har flytt över Medelhavet. Bara Grekland och Italien har på sina stränder tagit emot betydligt fler än en halv miljon flyktingar och RKs humanitära stöd är här ytterst behövligt.
När den stora flyktingströmmen förra året nådde Sverige med vårt öppna förhållningssätt utlöste den ett otroligt engagemang bland lokalbefolkningen. Det märktes kanske framförallt i Malmö, dit de flesta flyktingarna anlände, och RK fanns naturligtvis med bland alla hjälporganisationer. Idag är situationen annorlunda men behovet av stöd till de flyktingar som finns i landet är fortfarande stort. Om man vill hjälpa till genom RK bör man i första hand vända sig till sin lokala organisation som kan rikta insatserna dit de mest behövs. Det kan naturligtvis röra sig om att skänka pengar eller saker men också om att hjälpa till med insamlingar, vara behjälplig med språkundervisning eller ställa upp som medmänniska. Det är helt uppenbart att organisationens arbete är otroligt viktigt och omfattande och värt att stödjas på alla sätt. Månadsmötet inleddes som vanligt med kaffe och tid för att träffas och umgås. Här följer några bilder från det.
Månadsmötet avslutades med att vi tittade på filmen ”Krafttag i kristid” som främst handlar om utbyggnaden av vattenkraften i Indalsälven under andra världskriget och som innehåller intervjuer av personer som var med. * * * * Text Morgan Andersson, foto Sven-Erik Åkerlind |