Veteranernas vandring runt Råstasjön i Solna och Lötsjön i Sundbyberg den 14 september

 

Vi var 23 Veteraner som samlades utanför Vattenfalls kontor i Arenastaden för att vara med på höstens första vandring. Som vanligt var Björn Wikström en noggrant förberedd guide.

Både Råstasjön och Lötsjön är kända för sitt fågelliv. Många ornitologer häckar här tillsammans med fåglarna för att kunna notera sällsynta arter i sina böcker. Men i vårt fall var det mest änder och en och annan svan som visade upp sig och det var inte så upphetsande. I Råstasjön dumpade för övrigt Vilhelm Moberg flera kartonger med ett av sina förstlingsverk, ”Inom Baggemosa ägogränser” när de visade sig osäljbara.

Råstahällen vid Råstasjöns sydvästände är en rundhäll där man kan se räfflorna från tre perioder under den senaste istiden.

Vi spanade förgäves efter en tee, green eller ett hål när vi kom till golfängarna i Sundbyberg. Detta trots att prins Daniel enligt Wikipedia skulle ha utfört 100-årsslaget till minnet av golfbanans öppnande 1912.

När vi hunnit halvvägs var det fikadags. För ovanlighetens skull fanns det rätt gott om soffor att sitta på. Det har inte alltid varit fallet på våra vandringar.

Åke Dahlborg har levt större delen av sitt liv i Sundbyberg och hade många roliga och intressanta minnen att förmedla, från att jumpa på isflaken i Lötsjön till mer eller mindre våldsamma gängkrig mellan olika pojkgrupper. Allt var inte stillsammare förr.

Det pågår en strid om ökat bostadsbyggande i Solna. Planer finns för flera hus dels till vänster om de här höghusen söder om Friends Arena, dels norr om Råstasjön. Flera i gruppen hade skrivit på petitioner om att bevara de grönområden som finns runt sjön.

En utförligare dokumentation om området vi vandrade i har sammanställts av Björn. Klicka på länken här så kan du läsa mer om vad vi fick lära oss.

                                          * * * *

Text Lars Jacobsson, foto Sven-Erik Åkerlind