Vandring Karlberg – Hornsberg den 12 oktober

 

Som vanligt var det strålande väder när Veteranerna arrangerade höstens sista vandring. Vi var 20 medlemmar som startade vid Karlbergs station. Som vanligt var det Björn Wikström som grundligt läst på och provgått sträckan som guidade oss under närmare tre timmar. Till sin hjälp har nu Björn fått en liten förstärkare och ett headset som gjorde att hans kommentarer gick fram på ett kraftfullare sätt. En förbättring som många av oss med begränsad hörsel uppskattade.

Det här är inte vilken hög som helst. Det är ett fornminne bestående av skärvor från Rörstrands porslinsfabrik. I bakgrunden ses Karlbergs Slott. Där håller världens äldsta krigsakademi i ursprungligt läge till.

Efter halva sträckan var det dags för en paus och medhavt mellanmål. Vi satt på den del av Hornsbergs strand som är en mycket frekventerad bad- och solplats under varma sommardagar. Solen sken också på oss denna dag, men i luften var det höstkallt.  

Pampas Marina är Stockholms största privatägda småbåtshamn. Förutom ett flertal gamla vackra motorbåtar i trä finns här sedan år 2000 ett antal flytande hus i två våningar med egen båtplats.

Vandringen avslutades i slutet av Hornsbergs Strand. Vi kunde då instämma i stadens egen beskrivning: ”Nordvästra Kungsholmen är den längsta sammanhängande stadsfronten mot vattnet i innerstaden sedan Strandvägen byggdes”.

Efter vandringen bjöds deltagarna som vanligt på lunch, den här gången på restaurang Fazer. Efter en lång promenad var det inget problem med aptiten.

Om du vill läsa mer om vad Björn berättade under vår vandring kan du klicka här.

* * * *

Text Lars Jacobsson, Foto Sven-Erik Åkerlind