Visning av Kungliga Operan den 26 november

På en inte alltför mulen novemberdag samlades 35 "kulturveteraner" för att uppleva och lära sig mer om högkulturens hemvist i landet: Kungliga Operan i Stockholm.

 
Efter en god "dagens" på det nya Brasseriet i källaren började vår resa genom operans historia och arkitektur, kryddad med lite skvallerhistorier, anekdoter och värdefulla tips för senare operabesök. Tyvärr var scen och tillhörande lokaliteter upptagna för repetitioner, vi fick dock höra en del skönsång från fjärran under vår rundvandring.

Den vackra trappan upp till salongen

 
Operan (ursprungligen benämnd Kungliga Teatern) är en stor arbetsplats: ung.1000 personer får sin utkomst därifrån och byggnaden är imponerande: 12 våningar och 1000 rum. Den nuvarande operan ligger på samma plats som den ursprungliga, uppförd 1782 med pengar från Gustav III, en stödjare och utövare av de sköna konsterna. Där blev han också skjuten 1792, på scenen! Den nya operan, uppförd på samma ställe som den gamla (som tjänat ut), invigdes 1898.

En av de mest kända rummen på Operan är den s.k. Guldfoajén, beklädd med ornament och konst (av Carl Larsson) bl.a. ett porträtt av Jenny Lind, den svenska världsstjärnan från 1800-talet. "Guldet" är genomgående fusk, olika metallblandningar och färger. Men vackert att betrakta!

Guldfoajén

 
Beträffande den stora salongen fick vi ett tips som kan spara några kronor: Bästa platserna är 3.e nedre radens balkong!  Översikt och ljud är bäst där. De dyraste platserna på  Operan (1:a radens balkong) gav enligt guiden minst valuta för pengarna och 2:a raden ska man tydligen helst undvika pga det "dåliga" ljudet.

Vår kunnige guide berättar om operans salong.


Kring scenen samlas de olika logerna, genomgående med dålig utsikt över scenen. Där finns bl.a. den Kungliga Logen, reserverad för majestäterna. Inte upptagen särskilt ofta. Hovlogen desto oftare, de anställda vid hovet kan nämligen besöka den gratis. Den Kungliga våningen (de har en egen höger om scenen) har ett vackert trapphus (återigen med en del fuskmaterial) och en sal, smyckad med målningar av prins Eugen.

Kungliga salen

 
Här avslutades vandringen genom operan och historien med en demonstration av balettpersonalens kläder, bl.a. den typiska tutukjolen (tänk Svansjön!) som ballerinorna bär. Kostar ca 35000:- om den skulle köpas på sta´n,  Operan har dock en omfattande egen klädesproduktion (35 pers.) som syr de flesta kreationerna. 

De s.k. tåspetsskorna är behäftade med en del myter bl.a. att en ballerina nöter ner ett ansenligt antal på en föreställning. I verkligheten räcker normalt ett par till fler än en föreställning.

I operans foajé står en magnifik julgran, dekorerad med bl. a. rosa balettskor. 

 

* * * *

Test Morgan Andersson, foto Sven-Erik Åkerlind