Referat från månadsmöte den 18 februari - När livet eller kärleken tar slut
 

"När livet eller kärleken tar slut" var den dramatiska titeln på månadsmötet en 18 februari. Några slag av händelser som de flesta av oss råkar ut för under livet, med känslor av sorg och saknad som följd. Men det är inte endast starka känslor som är förknippade med sådana händelser utan även de praktiska och juridiska problem som kan göra tillvaron besvärlig i sådana situationer. Stefan Persson, försäkringsansvarig på Fonus upplyste oss om vilka juridiska problem som kan uppstå och hur vi lämpligen förbereder oss för dessa på bästa sätt.  

Stefan Persson från Fonus


Stefan gav oss grunderna i familjejuridiken. Äktenskapsförord, testamente, samboavtal, arvsordning och enskild egendom var några av de begrepp som belystes av Stefan, åtföljda av mycket frågor från veteranerna. För några var frågeställningarna bekanta men för andra var Stefans information nyheter. Problematiken som uppstår när man har s.k. särkullsbarn belystes särskilt. Genomgående i framställningen var rådet att  tänka igenom hur man vill ha det i framtida situationer, t.ex. vid arv och med juridisk hjälp säkerställa att så blir fallet. Utan skrivna dokument kan utfallet bli något helt annat än man önskar sig.


Vi gick hem från mötet med ny insikt och en del funderingar. Krånglig kan familjejuridiken vara och ett avslutande råd är att ta juridisk hjälp för att formulera våra önskemål, också att se över dem när tiden går och lagstiftning och personliga förhållanden ändras.

 

Några av de 40-talet veteraner som kommit för att lyssna på frågor kring familjejuridiken 

* * * *

Text och foto: Morgan Andersson