Årsmöte med Föreningsstämma den 16 mars 2016

Solen sken över Nordiska Museet när drygt 100 medlemmar i Veteranerna samlades till Årsmöte med Föreningsstämma onsdagen den 16 mars. Ordförande Lars Jacobsson hälsade alla välkomna och presenterade Ulla-Karin Warberg, intendent på Nordiska Museet, som berättade om utställningen ”Rejält Retro. Det var fascinerande att höra hur till exempel tillverkningen och målningen av skänkskåp utvecklats och spridits av dalmasar och andra under åren 1750 – 1850. Dalkarlarnas lyhördhet för rika hälsingebönders specifika önskemål visar att kunden alltid har rätt. Oftast var det samma person som snickrade möblerna och målade dem. Utbildningen skedde genom medlemskap i skrån i städerna.

Lars Jacobsson och Ulla-Karin Warberg

Som vanligt hjälpte Marianne Kling till att aktivera medlemmarna med ett litet jympapass mellan föredragen. Marianne gjorde också reklam för Veteranernas jympa och uppmanade medlemmarna att komma och prova på. Läs mer på hemsidan!

Nästa punkt på programmet var Carl-Erik Nyquist som berättade om sina första tio år 1985 – 1995 som Gd och VD för Vattenfall. Det var oerhört mycket som hände under den tiden. Vattenfall omvandlades från ett anläggningsföretag till ett energitjänstföretag, affärsverket bolagiserades och elmarknaden avreglerades. Och samtidigt var kärnkraftsfrågan hela tiden på tapeten. Men någon privatisering blev det aldrig, och egentligen var det ganska bra, sa Carl-Erik, med tanke på kommande investeringar och lånebehov att ha svenska staten som 100 %-ig garant. Carl-Eriks sista 5 år som VD, 1995 – 1999, kommer han att berätta om på ett av höstens Månadsmöten.

Lars Jacobsson hälsar Carl-Erik Nyquist välkommen

Efter en bensträckarpaus, där ljudnivån var extremt hög på grund av allt pratande kollegor emellan, var det dags för Föreningsstämman. Styrelsens verksamhetsberättelse visade att föreningen utvecklas mycket positivt, med rekordhögt deltagande i aktiviteterna. Den stora nergången i verksamhetsstöd från Vattenfall har delvis kunnat kompenseras genom ersättning för några medlemmars insatser att bidra till Vattenfalls historieskrivning. Styrelse och revisorer omvaldes och Jan Sedvallson blev ny medlem i Valberedningen efter Bengt Bergstedt som avtackades efter fem års tjänstgöring. Budgeten beslutades och ett antal stadgeändringsförslag godkändes av stämman. Eftersom stadgeändringar kräver två stämmobeslut med minst två månaders mellanrum är styrelsens avsikt att ha en extra föreningsstämma i anslutning till ett av höstens Månadsmöten. Stadgeändringarna kommer då att vara enda punkten på dagordningen.

 

När det hela var klart samlades alla över en kopp kaffe och smörgås. Utbytet av ny och gammal information mellan medlemmarna fortsatte med oförminskad intensitet innan det var dags att ge sig ut i vårsolens eftermiddagssken.

 * * * *

Text Lars Jacobsson, foto Sven-Erik Åkerlind