Rapport från Veteranernas Riksdagsbesök 24 mars 2015
 
Drygt 30 veteraner lämnade för ett tag den värmande solen den 24 mars för att lära sig mer om riksdagshuset och hur vårt politiska maktcentrum fungerar. Innan besöket samlades de flesta av deltagarna över en lunch på Café Panorama (bra service!) längst upp i Kulturhuset, som ju faktiskt också har fungerat som riksdagens hemvist vid ombyggnaden av husen på Helgeandsholmen.


Två mätta och glada styrelsemedlemmar           32 st vetgiriga veteraner på Riksgatan

 
Besöket, som omgavs av rigorösa säkerhetsrutiner, skulle kunna delas upp i tre teman: Husen, konsten och politiken.
 
Riksdagshusen

Vår kunniga guide ledsagade oss genom riksdagsbyggnaderna på Helgeandsholmen: Bankhallen, kvinnorummet, sammanbindningsbanan, trapphallen, den gamla förstakammarsalen och slutligen plenisalen. Vackra och imponerande lokaler för våra 349 riksdagsledamöter och riksdagens tjänstemän. Nuvarande riksdagshus invigdes 1983 då det Riksbankshuset införlivades med det gamla riksdagshuset. Under ombyggnaden skedde riksdagsarbete som sagt i Kulturhuset vid Sergels torg.


Vår guide berättar om Bankhallen                   Kvinnorummet: Vår första kvinnliga riksdagsledamot

                                                                         Kerstin Hasselgren


Veteranerna tar plats i förstakammarsalen

 

Plenisalen (glest med ledamöter)                        Modell av alla riksdagens lokaler (inkl. slottet)                                                                     
 

Konsten
 
Riksdagshusen hyser ca 4000 konstverk inkl. ett antal byster av tidigare dignitärer, företrädesvis statsministrar. Vi fick till oss en liten del av konsten (se nedan) och vill man veta mer så har riksdagen särskilda  visningar av konsten på kvällstid (f n måndagar). Rekommenderas för den konstintresserade! 


Flykten: Eva Ek-Schaffer                                   Efter Peter Dahls: Fredmans Epistel 33


Känd statsministerprofil


            
Politiken
 
Som avslutning av det intressanta besöket (kunde gärna ha varat lite längre) fick vi möjlighet att följa den pågående interpellationsdebatten i plenisalen. Märkligt lite folk i ledamöternas bänkar men troligen följer de debatten på annat sätt. Seriöst både i talarstolen och på åskådarläktaren. Vill man följa arbetet i riksdagen så är tisdagar bäst, då är det interpellationsdebatter på eftermiddagarna.

 
Som avslutning, ett meddelande från vår ordförande:
 

”Tyvärr gjordes en del misstag från styrelsens sida när det gäller anmälningarna till Riksdagsbesöket. Styrelsen vill be de deltagare som inte var noterade på närvarolistan om ursäkt och vi hoppas att ni inte känner er dåligt behandlade. På nästa styrelsemöte kommer vi att ta upp hur vi skall förbättra hanteringen av anmälningar via telefon och mail så att det inte blir liknande problem i framtiden.”

--ooOOoo--

Text och foto: Morgan Andersson