Månadsmötet den 12 november 2014

 

Frälst, Förmögen, Förskingrad

Denna gråa novemberdag tog sig 48 veteraner till Solna kontoret för att lyssna på författaren Ewonne Winblad.

Som vanligt inleddes månadsmöte med kaffe och möjligheter till en pratstund med tidigare kollegor och arbetskamrater innan det var dags att samlas för att lyssna till den fantastiska historien om  Hanna Lindmark.

Erik Barfvestam, Björn Wikström och Gun Andersson.

Före mötet vankades chokladkaka och kaffe.

Vi var många förväntansfulla åhörare.

 

Ewonne Winblad inledde med att berätta om att hon av sin svärmor, Rut Sundin Winblad, fått en svart vaxduksbok med handskrivna matsedlar från lärotiden på Hushållsskolan Margareta, grundad av hennes moster Hanna Lindmark.

Denna bok blev starten på ett mångårigt arbete med att utforska Hanna Lindmarks väg från fattig flicka till företagsledare berättade Ewonne Winblad.

Berättelsen om Hanna är en berättelse om en flicka som 1860 föddes i en torparfamilj i Ångermanland där hon nio år gammal såldes på auktion till den socken som var villig att ta emot henne mot lägst ersättning. Under sin uppväxt drömde hon om att bli missionär men var tvungen att överge den drömmen då hon saknade pengar till utbildning. Efter många år som fosterbarn och piga hos norrländska bönder startade hon vid fyrtio års ålder en egen matservering utan annat kapital än ett blygsamt handlån från tidigare arbetsgivare.

Snart äger hon en blomstrande affärsrörelse med butiker, restauranger, festvåningar och hushållsskolor över hela landet, slotten Steninge och Mauritzberg samt Dicksonska palatset i Göteborg.

Hanna Lindmark dog 1941. När hennes testamente öppnades gick allt till fyra missionssällskap, som fick överta en respekterad och mycket lönsam affärsrörelse. Efter femton år tog framgången slut och Margaretaskolan gick under i det tysta.

Författaren ställde sig frågan ” Hur kunde detta stora och framgångsrika företag försvinna efter Hannas död?” och fortsatte därför att söka efter ett svar och hittade slutligen ett kassaskåp på Missionsförbundets arkiv som stått låst i fyrtio år. I kassaskåpet finner författaren dokument som avslöjar skandaler, bedrägerier och en förhoppning om välgörenhet i Guds namn som aldrig infriats. Historien rymde även inslag av skambelagd homosexualitet och bigotteri.

”En sann historia om en fantastisk kvinna och ett förskingrat arv.”

Författarens man Lennart Winblad, som hjälpt till med källforskningen, var också med på mötet och avtackades tillsammans med Ewonne Winblad med blommor av Agnetha Edin.

Ewonne Winblad avtackas med blommor.

Månadsmötet avslutades med filmen ”Dags för kärnkraft” från 1969. Den presenterade atomkraftverket Marviken som blev slutpunkten för ”Den Svenska Linjen”. Den bestod av att producera el med naturligt inhemskt uran och tungt vatten och föddes efter andra världskriget för att göra landet mer självförsörjande på energi och dessutom kunna bygga en egen atombomb. Men ny teknik i form av lättvattenreaktorer, avtal om stopp av spridning av atomvapen och olösbara säkerhetsproblem satte stopp för Marviken 1970.

På nästa Månadsmöte den 13 januari visas filmen ”Suorva – Dammbygget i vildmarken”. Suorva är ett tidigt prov på Vattenfalls entreprenörskap och visar vilka umbäranden som låg bakom byggandet. Fler filmer och material om Vattenfalls historia hittar du på http://historia.vattenfall.se.

--ooOOoo--

Text Agneta Edin och Lars Jacobsson, foto Sven-Erik Åkerlind