För tredje gången fick vi träffa Öystein Löseth i sin roll som Vattenfalls VD.
Som vanligt berättade han avspänt om vad som gjorts sedan sist och vad som väntar de närmsta åren. I enlighet med den strategi som lades fast 2010 så har kostnaderna sänkts med sex miljarder kr och skulden med 30 mdr. Verksamheterna i Polen, Finland och Belgien har avyttrats.
Dock har vissa förutsättningar från 2010 ändrats på senare tid. Nya krav har formulerats av ägaren, svenska staten. Elpriset har sjunkit och förväntas förbli runt denna lägre nivå. Därmed minskas kassaflödet och utrymmet för investeringar. Kostnaderna behöver minskas med ytterligare tre mdr. Personal kan behöva sägas upp.
Nya miljökrav från EU på vattenkraften kan komma att innebära 10% lägre sådan elproduktion.
Utsläpp av CO2 från Vattenfalls anläggningar ska minska från 94 miljoner ton 2010 till 65 miljoner ton 2020.
Om all kärnkraft fasas ut i Sverige utan att ersättas förloras 70 TWh elproduktion. Ny kärnkraft utreds av Vattenfall i samarbete med Strålskyddsmyndigheten. Höga kostnader och låga elpriser komplicerar vid tidpunkten för när beslut måste fattas.
Ev. ökade CO2-avgifter kan dock förbättra det ekonomiska utfallet.
Fler kablar med kontinenten och Storbritannien skulle effektivisera Europas elmarknad.
Öystein kommenterade också den kampanj som drivits av Dagens Industri de första veckorna i januari under rubriken ”Vattenfalls smutsiga affärer i Tyskland”. Han bemötte kritiken bl.a. med att CO2-utsläppen inte skulle bli lägre omVattenfall avyttrade kolkraftverken.
Ev. förvärv av vattenkraftkoncessioner i Frankrike försvåras av delvis ändrad politisk inriktning i landet.
CO2-deponering i Tyskland saknar politiskt stöd och lär ej bli verklighet på många år.
Ersättning från tyska staten för förtida avveckling av Vattenfalls kärnkraft i Tyskland behandlas för närvarande i en rättsprocess i Washington.
Se de OH-bilder som Öystein visade under föredraget.
--ooOOoo--
Foto: Anne Askensjö, Jan Sedvallson (även text).