Uppsala Värme och Domkyrka 27 oktober 2011.

Fredrik Wettervik är chef för projektavdelningen hos Värme Uppsala. Han tog emot oss i Energisalen, där vi först fick en bra genomgång av hela verksamheten, illustrerad med intressanta bilder. Vi fick tex veta att man i början av 80-talet hade en dominerande andel eldningsolja i bränslemixen för att producera värme. Idag bara några få procent. I stället är avfall och torv de viktigaste bränslena.

                                                       

Klicka på bilderna för större format.
Alla 29 Veteraner

                    

 

Fredrik Wettervik

Av dessa bränslen produceras fjärrvärme, fjärrånga, fjärrkyla och el. Närmare 90 % av byggnaderna i Uppsala stad är anslutna till fjärrvärmen. Ånga och kyla levereras till industrier och till Akademiska sjukhuset.

Avfall (ca 1000 ton per dygn!) kommer från Uppsala och kommuner runt omkring inom 15 mils radie. Torven kommer från Härjedalen men också från Baltikum och Vitryssland via Hargshamn. All torv transporteras i vanliga lastcontainrar och förvaras på området i dessa innan användning. På så vis undviks risken för storbrand i bränslelagret, liknande den som inträffade 1990.

                                                    

 

Fredrik med andra halvan
Yvonne med 1/2 gruppen

Rundvandringen efteråt leddes av Fredrik och hans medarbetare Yvonne. Vi passerade bla containerlagret med torv, kvarnarna som maler torvbriketterna till pulver samt kraftvärmeverkets generatorhall.

                                    

Inne i Kvarnhallen

                                                                                                   

Generatorhallen

Efter lunchen i värmeverkets personalmatsal åkte vi vidare till Domkyrkan. Där träffade vi guiden Irina som tog oss runt inne i kyrkan och berättade om tillkomsten på 1400-talet, branden på 1700 talet och de därefter tillkomna, dubbla tornen, lika höga som kyrkan är lång. Vi fick också en påminnelse om att det är här som Gustaf I, dvs Vasa och hans son Johan III ligger begravda.

    

I Domkyrkan med vår guide.

                                   


Efter kaffe med dopp i Katedralkaféet åkte vi hemåt, fastnade i långsam bilkö på Akallavägen men var ändå framme i Råcksta 17.30 enligt plan.



 

 

(Mappen med bilderna fanns inte kvar dec 2014, länkarna städades då också bort.)