Birgitta Segerström, tidsenligt klädd, från Hembygdsföreningen inledde rundturen med att berätta om takmålningarna av Albertus Pictor i Täby kyrka.
Därefter tog Margareta Quistgaard hand om oss för att visa Runriket, området runt Vallentunasjön som innehåller rekordmånga runstenar och gravar från 1000-talet. Vi började vid Jarlabankes Bro, som är Runrikets startpunkt. Där finns, utöver ”bron” (eg. vägbank) också en informationscentral och en lekplats med anordningar inspirerade av motiv från olika stenar.
Nästa anhalt blev Broby bro, bara någon km bort. Där upptäcktes 1995 i samband med att bron skulle byggas om, att det fanns gamla gravar intill vägen. En av gravarna anses ha innehållit Estrid, farmor till Jarlabanke, som enligt flera stenar ”ensam ägde hela Täby”. Utgrävningarna fortsätter med några gravar om året. Även i år har gravar hittats med lämningar av personer som levde för 1000 år sedan. En sådan grav fick vi se med skelettet av en kvinna, som bedömdes ha avlidit i tretti – fyrtiårsåldern. Arkeolog Lasse Andersson berättade engagerat om de olika fynden på denna plats.
Därefter var det dags för lunch på Såstaholms Konferensanläggning. De första vi mötte var ett gäng vattenfallare som var där på konferens! Anläggningen hette tidigare Höstsol och fungerade som pensionärshem för skådespelare. Vid lunchen berättade restaurangchefen Kenneth historien om Höstsol, vilka som bodde där och hur de levde. Verksamheten här upphörde i slutet av 1970-talet och flyttades till Kungsholmen, där den fortgår än i dag, om än i mindre skala.
Rundturen i Runriket fortsatte sedan via Fällbro till Risbyle. Intill green på hål 2 på Täby golfbana och vid Vallentunasjöns strand studerades två runstenar, varav den ena innehåller ett bysantinskt kors, som numera är Täbys kommunvapen.
Efter korta stopp vid Vallentuna kyrka (1100-talet) och Arkils Tingstad var dagsbesöket i Runriket fullbordat och Veteranerna kunde återvända till Råcksta. Kanske med anblicken av en 1000-årig kvinna i sin grav som starkaste minne.