Edvard Anderssons växthus den 21 april 2022

19 Veteraner samlades idag vid Edvard Anderssons växthus i Bergianska.
Vår skickliga och kunniga guide denna dag var 1:e trädgårdsintendenten för växthuset, Karin Martinsson, som förutom växtguidning berättade om upphovet till Bergianska Trädgården och Edvard Anderssons växthus samt om deras utbildningsverksamhet för botaniker.

Vi fick med oss mycket kunskap om medelhavsklimatet och växtligheten som inte bara finns runt Medelhavet utan bl.a. även i Sydafrika, Kalifornien och i Australiens sydvästra delar. Karin berättade om växterna och deras fantastiska sätt att växa och frodas och inte minst överleva i såväl torrt klimat som vid skogsbränder. Vi fick mycket kul information om t.ex. drakblodsträd, kaprisbuskar, otal suckulenter, hur man skördar kork från korkek och vad dess barks olika skördeomgångar kan nyttjas till. Därmed blev vi varse om att för att skydda korkekarna ska vi sluta köpa vinboxar och viner med plast eller skruvkork och enbart köpa vinflaskor med riktig kork.

Efter visningen strosade vi fritt runt i växthuset innan vi intog en god lunch i det intilliggande Orangeriet. Efter en avslutande kaffekopp återbesökte flera av oss växthuset eller strosade vidare i den övriga övriga delen av den Bergianska Trädgården.

 

Bark från korkek

Text och foto Hélène Blomberg