Månadsmöte 2021-04-12 Mysteriet vid Djatlovpasset

Vi var ca 100 personer från vattenfallsföreningar runt om i landet som var uppkopplade för att lyssna till ett föredrag om den mystiska olyckan vid Djatlovpasset. Föredragshållare var arkeologen Richard Holmgren, som under många år arbetat med utgrävningar i bl a Mellanöstern och länder som Jordanien och Armenien.

I februari 1959 omkom 9 sovjetiska ungdomar under mystiska omständigheter i Uralbergen. Platsen har senare döpts till Djatlovpasset efter expeditionsledaren Igor Djatlov. De studerade vid Urals polytekniska högskola. En gång per år brukade man ge sig ut på en längre utflykt. Utflykterna graderades och i det här fallet handlade det om nivå 3, extrem skidåkning. Man skulle vara ute i tre veckor.

För att komma upp till startplatsen i Uralbergen åkte man först tåg i ca 60 mil, sedan buss och därefter terränglastbil. När de varit borta ett antal veckor började anhöriga undra vad som hänt och personal skickades till platsen för att leta efter dem. Man hittade ett tomt tält med tillhörigheter kvar i tältet. Tältet var uppskuret inifrån. Efter sökande hittade man först två kroppar och så småningom alla kropparna. Deras kameror med film fanns kvar och man hade skrivit dagböcker som också hittades. En del av kropparna hade skador som intryckt bröstkorg, en saknade tunga och flera av dem saknade ögon.

Resterna av tältet

Det har funnits många spekulationer om vad de kunde ha råkat ut för. De var vana skidåkare och var bra utrustade. Vad hade hänt? Snöskred, överraskade av militär, kärnvapenexperiment, snömannen, UFO?

Richard hade börjat intressera sig för det här mysteriet för ett antal år sedan och 2019, 60 år efter olyckan, begav han sig tillsammans med en kollega iväg för att göra om samma skidtur. Med på turen var två ryssar som också hade intresserat sig för fallet.

Man startade som ungdomarna i Jekaterinburg, åkte tåg upp till Uralbergen. Däremot blev man skjutsade med snöskoter en bit och blev sedan hämtade vid Djatlovpasset. Gruppen åkte skidor genom snårig skog fram till passet. Utrustningen hade man i pulkor som man drog efter sig. Man sov i tält och hade med en kamin för att elda i. Det stora problemet var kylan, omkring -30 grader, samt att vattnet frös. Richard föredrog ändå kylan jämfört med att åka dit sommartid då det är myggrikt och gott om björnar.

Vad är då den troligaste orsaken till olyckan. Richards teori är att man råkade ut för katabatiska vindar. Om man gör det är chanserna att klara sig mycket små. Han jämförde också med olyckan i Anarisfjällen 1978 när 8 personer frös ihjäl. Endast en av deltagarna överlevde.

I februari 2021 visade SVT en dokumentärfilm ”Mysteriet vid Djatlovpasset”. I filmen gör man jämförelser med Anarisolyckan. Filmen finns på SVT Play för den som är intresserad.

* * * *

Text Inger Norberg