Veteranernas vandring i Bromma koloniträdgårdar och Bromma kyrksjö

Onsdagen den 7 oktober kom 9 entusiastiska veteraner varav två medföljande till  mötesplats Bromma kyrka för en vandring inom området. Dagen innan hade det regnat en hel del och vi var nog flera som undrade om det skulle gå att genomföra en vandring utan regn. Lagom till kl 11 tittade solen fram och vi hade ett utmärkt promenadväder. Dock  dröjde det inte länge förrän regnet stod som spö i backen men då hade nog flertalet redan kommit hem.

Inledningsvis gavs lite information om Bromma kyrka. Den är byggd i slutet av 1100-talet och är en sk rundkyrka som användes i försvaret av bygden. På 1400-talet byggdes långhuset och där färdigställde Albertus Pictor (eller hans elever) i slutet av 1400-talet ett antal mycket intressanta kalkmålningar med motiv från bibeln.

När kyrkoherden Johannes Vultejus kom till sin kyrka i slutet på 1600-talet var kyrkan i ett bedrövligt skikt. Han lät genomföra flera förändringar. Kyrkan fick sitt nuvarande tak, tornspira, predikstol och altaruppsats. Dessutom lät han flytta klockstapeln från kyrkogården upp på Kråsberget.

 Norr om sakristian uppfördes 1703 ett gravkor för ätten Hjärne.

Någon frågade om takkonstruktionens utseende före Vultejus förändringar. I Brommabygden av Bengt Lindberg från 1957 kan man läsa att ”under 1400-talet tog man också bort rundhusets gamla trätak och murade upp ett tegeltak. ….”

Fikapaus i Kortenslund

Vandringen gick upp till Kortenslunds koloniträdgårdsförening Linnea, där vi tog en fika. Det finns drygt 200 hus på området. Inget är det andra likt vilket ger området en speciell charm. Vi kunde också konstatera att flertalet trädgårdar var välskötta med fruktträd, grönsaker och en riklig blomprakt. Koloniområdet etablerades 1917. På 1920- och 30-talet expanderade staden och området fick flytta från Brommaplan till sin nuvarande plats. Flytten skedde 1939-40. Många hus flyttades hit men det var också många som byggde nytt. Det var svåra tider och när skolorna slutade på försommaren flyttade familjerna hit. Samtidigt sade de upp sin lägenhet i stan för att slippa två hyror. När hösten kom skaffade de en ny bostad i stan. Så fungerade bostadsmarknaden på den tiden.

Vandringen fortsatte till kyrksjön. På vägen dit såg vi ett rådjur och i sjön fotograferades en svarthakedopping, som årligen häckar i sjön.

Efter ca två timmar skildes vi nöjda och belåtna för att förhoppningsvis träffas igen i nästa vecka i Marabouparken.

Text och foto Mats Johansson