Referat av Fredrik Charpentier Ljungqvists föredrag den 8 oktober

Historiska klimatvariationer har ofta jämförts med dagens ökande globala temperaturer. Docent Fredrik Charpentier Ljungqvist berättade på Månadsmötet den 8 oktober för 84 veteraner hur klimatet varierat i olika delar av världen under 12.000 år.

  

Fredrik Charpentier Ljungqvist

Klimathistorik och klimatvetenskap är ett ungt område för vetenskapen. Det exploderade kring år 2000 då klimatfrågorna kom mer och mer i fokus.

Under årtusendenas lopp har det skett stora klimatförändringar som dramatiskt förändrat människors livsvillkor. Till exempel utsträckte sig monsunregnen under tiden 8.000 – 5.000 f Kr till Sahara som då var stäpp och betesmarker. Det skedde en stor förändring där kring år 5.000 f Kr som inte kan förklaras med nuvarande kunskap. En tröskeleffekt av något slag kan ha inträffat. Fredrik trodde dock inte att vi stod inför någon stor tröskeleffekt i dag, t ex förändring av Golfströmmen, som skulle kunna ge en språngvis förändring av klimatet.

Fredrik berättade livfullt om litet mer närliggande historia, t ex den Romerska värmeperioden 300 f Kr – 300 e Kr, den Medeltida värmeperioden 800 – 1200 e Kr (Nordbornas bosättning på Grönland) och den ”Lilla Istiden” som kulminerade på 1600-talet (”Tåget över Bält”). 

Förklaringen till dessa perioder har att göra med jordaxelns lutning, solens intensitet, vulkanutbrott med mera. Den stora skillnaden i dag är att huvuddelen av uppvärmningen förorsakas av mänsklig verksamhet. Fredrik trodde på en höjning av havsnivån på ca ½ meter på 100 år vilket kan få mer långtgående konsekvenser än man kan tro med t ex saltvatteninträngning i odlingsbar mark som ändrar förutsättningarna för jordbruk. Alltså är det motiverat med en ”försiktighetsprincip” och minskning av utsläpp av växthusgaser.

Före Fredriks föredrag berättade Lars Jacobsson om Vattenfalls stora och dyra, men misslyckade, satsning på det intelligenta hemmet 1999 – 2000. Några filmsnuttar från ett nyhetsinslag och ett par påkostade, men aldrig använda, reklamfilmer för Sensel visades också. Tyvärr var bildkvaliteten dålig, men du kan se filmerna tydligare på Vattenfalls historiska hemsida. Följ länken https://historia.vattenfall.se/sv/innovation-and-creativity/det-smarta-hemmet och scrolla längst ner på sidan.

 

* * * *

Text Lars Jacobsson