Svamputflykt den 17 oktober 2019

I tryggt sällskap av vår proffsmykolog Mattias gav sig 10 veteraner  ut i en Flemingsbergsskog i höstfärger. Lite småkyligt men utan regninslag visade det sig .

Förra årets torra sommar gav en ringa skörd av de åtråvärda kantarellerna och förhoppningen i år var att vi skulle kunna fylla korgarna med åtminstone trattkantareller. Tyvärr blev vi lite besvikna på den punkten med vi hittade något annat: Den sällsynta Goliatmusseronen!  Exemplaren, som var något "övermogna", växte som de skulle på en tallbevuxen hällmark. Väldigt speciell doft, tydligen älskad i Japan där svampen betingar ett pris på upp till 10 000 kr per kilo! Svampen har tidvis exporterats, framför allt från Norrland till Japan, där den minskar pga av miljöpåverkan.

I Sverige finns ungefär 10 000 olika svampsorter! Under vår vandring hittade vi ett femtiotal presenterade av Mattias för intresserade veteraner. Här dök det upp bekantingar som olika musseroner, taggsvampar, riskor och naturligtvis våra kantareller (tyvärr inte så många). En del andra var av mindre känt slag med intressanta namn som flåhätta, fläckig bitterskivling, trattnavling, rödskivlig kanelspindling, besk sågnagelskivling mfl. Fyra av dem var rödlistade, upptäckten mao intressant för naturvårdande myndigheter. Goliatmusseronen hade tydligen inte rapporterats i Flemingbergskogen på senaste 10 åren.

Efter tre timmar var vi tillbaka vid Visättra Sporthall efter en uppfriskande, trevlig och lärorik promenad i Mattias sällskap. Nu när vi hittat den gäckande Goliatmusseronen kanske vi försöker oss på ett annat skogsområde nästa gång!

Mattias

* * * *

Text Morgan Andersson, foto Morgan Andersson/Mats Johansson