Referat från Årsmötet och Föreningsstämman 2019 03 14

Lika många Veteraner som i fjol, drygt 90 stycken, hade tagit sig till Nordiska Museet för att vara med på Årsmötet med Föreningsstämman. Först på programmet gjorde Bosse Olsson, senior advisor till Affärsområdeschefen Annika Wiklund, en faktaspäckad och intressant genomgång av historia, nuläge och framtid för Vattenfalls eldistribution med fokus på Sverige.

Bosse Olsson

Lönsamheten för eldistribution har ökat efter avregleringen 1996, men det har också investeringarna. De sistnämnda låg på 2,5 miljarder per år 2009 för att nu vara upp i 3,5 miljarder/år. Skälet är ökad elanvändning, anslutning av vindkraft och behovet av att göra näten säkrare mot stormar och annat. Satsningarna på kablifiering med mera har gett resultat, och avbrottstiden för en genomsnittskund har minskat från 400 minuter per kund 2001 till 100 minuter per kund 2018.

Nya EU-regler kommer att ändra på elnätföretagens roll och uppgifter. På grund av all tillkommande varierande kraft som sol och vind kommer behovet av mer flexibel efterfrågan att öka. Kunderna måste fås att anpassa sig till den varierande tillgången, och elnätbolagen ska arbeta med detta. Ett exempel är att lagring av el blir viktig. Men elnätföretagen får inte äga t ex batterier, men däremot köpa lagringstjänster från fristående batteriägare. Bosse informerade också om att det kommer nya eltariffer så småningom, där det tillkommer en särskild effektdel. Syftet är även i det fallet att få kunderna att handla effektivt när tillgången på el varierar och undvika uttag vid effekttoppar.

En monopolverksamhet som nät måste regleras så att både nätägare kan uppnå lönsamhet och så att kunderna upplever att nätpriserna är rimliga. Men regleringen har varit ryckig och samspelet dåligt mellan nätbranschen och myndigheten. I den senaste förordningen från regeringen har räntan (WACC) sänkts från 5,85 % till 3 %, bland annat med hänvisning till att monopolverksamhet är säker. Men de extra kostnader som elnätet drabbats av i samband med stormen Alfrida uppgår till 350 miljoner bara i form av ersättning till kunderna. Till det kommer kostnader för reparation av elnätet mm. Bosse nämnde t ex att 1.300 stolpar slogs sönder av stormen.

En jämförelse av en hushållskunds kostnad för elnätet i Tyskland, Sverige, England och Nederländerna visar att kostnaden är låg i Sverige. Det finns också analyser som visar att om man kopplar lönsamheten till ledningslängd per kund så har Vattenfall den lägsta kostnaden. De tre stora nätbolagen Ellevio, Vattenfall och E.ON är alla väsentligt effektivare än de många små elnätföretagen som finns i Sverige.

   

Marianne Kling leder pausgymnastiken

Efter att Marianne Kling hade lett pausgymnastiken på sitt sedvanliga entusiastiska sätt fortsatte programmet med att intendenten Lena Kättström Höök berättade om Nordiska Museets utställning Traditioner. Det gjorde hon på ett kunnigt och humoristiskt sätt., illustrerat av mängder av bilder. Lena berättade bland annat att antalet helgdagar under den katolska medeltiden var oerhört många, eftersom många helgon skulle uppmärksammas på sina dödsdagar. Närmare en tredjedel av alla dagar blev så småningom helgdagar, något som Gustav Vasa ändrade på genom reformationen.

Lena visade också hur många traditioner förändrats över tid. Den i Sverige i jultider så populära elljusstaken uppfanns i Sverige 1930 och sprids nu över hela världen med hjälp av IKEA.

Under sin presentation hann Lena med jul, advent, nyår, påsk, Första april, lucia, fastan, midsommarfirande, kräftskivor, halloween, dop, bröllop, studenten och mycket annat. Ett roligt exempel på vilka konstiga vägar en tradition kan ta är sången ”Små grodorna”. Ursprungligen är melodin en soldatsång från Napoleons tid. Men engelsmännen tog melodin och skrev en ny nedlåtande text om ”froggies”, dvs. att fransmännen var grodor eftersom de åt grodlår. Översättningen till den svenska ”Små grodorna” kompletterades med de kända rörelserna om öron och svansar och är nu djupt rotad i det svenska kulturarvet.

         

Traditioner utställning på Nordiska museet och Lena Kättström Höök

Efter dessa programpunkter och en bensträckare så var det dags för föreningsstämman som genomfördes i god ordning. Medlemmarna godkände budgeten. Revisorerna tillstyrkte ansvarsfrihet för styrelsens medlemmar under det gångna räkenskapsåret vilket också medlemmarna godkände. Morgan Andersson och Mats Johansson omvaldes i styrelsen, Håkan Nyberg och Björn Wikström avtackades efter 8 respektive 6 års arbete i styrelsen och ersattes av Britt-Marie Charfi och Stefan Olsson. Lars Jacobsson valdes som ordförande. Hans Ristborg och Kerstin Lindholm fick förnyat förtroende som revisorer och Berthold Eriksson omvaldes som revisorsuppeleant. Jan Sedvallson och Agnetha Edin avtackades för sina insatser i Valberedningen. De ersattes av Lars Asplund och Birgitta Sundström medan Ingvar Spanne fortsätter som sammankallande. Efter allt detta var det dags för kaffe och smörgåsar och ett trevligt och högljutt umgänge mellan gamla och nya Veteranvänner.

Avgående sekreteraren Björn avtackas

 

    

Håkan, Jan och Agneta som lämnat styrelse resp. valberedning samt medlemmen Hans

* * * *

Text Lars Jacobsson, foto Mats Johansson, Lars Jacobsson m fl