Den 6 november hade månadsmötet följande rubrik: Xi och den kinesiska drömmen om Kinas pånyttfödelse

Till månadsmötet hade vi lyckats engagera Sveriges f.d. ambassadör i Kina och Vietnam Börje Ljunggren. Börje är Sveriges mest erfarne Asienkännare.

'

Börje Ljunggren

Att ämnet var aktuellt och föreläsaren välkänd bidrog till att vi var drygt 85 vetgiriga veteraner som lyssnade och ställde ett antal relevanta frågor om vad som sker i Kina med omnejd. Vad som sker i Kina kommer att påverka oss alla antingen direkt eller indirekt.

Historiskt har Kina under nästan hela vår tideräkning – och ett gott stycke dessförinnan - inte bara haft den största befolkningen i världen utan också varit den största ekonomin. Men från början av 1800-talet förföll det mäktiga riket. Det var först under Deng Xiaoping ledarskap och hans reformprogram om bl a öppenhet mot omvärlden ett par år efter Maos död 1976, som den ekonomiska tillväxten satte fart. ”Det har ingen betydelse om katten är vit eller svart, bara den tar råttor”.

Landet har åter blivit en stormakt och kommer snart att återta positionen som världens största ekonomi. Kina har en bra bit kvar innan man kommer upp i USA:s BNP men om BNP köpkraftjusteras är Kina redan förbi USA.

Xi Jinping är Kinas högste ledare och 2018 rankade Forbes Jinping till världens mäktigaste person.

Börje pratade om ett paradigmskifte. Kina har gått med i WTO som Donald Trump i USA är emot. Trump anser att det var fel att släppa in Kina i WTO då de skyddar sin hemmamarknad, tillåter statliga subventioner av sin industri och piratkopierar i stor utsträckning. Det är Kina som är globaliseringens störste vinnare. Börje noterade också att antalet demokratier i världen inte har ökat efter murens fall 1989. Inte heller har de mänskliga rättigheterna rönt några framgångar vare sig i Kina eller USA.

Kina är världens största exportör och även den största handelsnationen med världens största valutareserv. Björn nämnde att Apple i princip har all sin tillverkning i Kina och att Kina är ledande vad gäller artificiell intelligens (AI). AI används i ökad utsträckning för att kontrollera den egna befolkningen.

Kinas återkomst är spektakulär. Hundratals miljoner människor har på kort tid lyfts ur fattigdom och nöd till en drägligare tillvaro. Utbildningsnivån stiger, liksom aptiten att förvärva tillgångar i utlandet, bygga upp den militära makten och utveckla högteknologi. Samtidigt vet vi att tillväxten har en baksida: sociala klyftor med enorma förmögenhetsklyftor, slöseri med kapital och naturresurser och ökande miljöförstöring samtidigt som några hundra miljoner människor fortfarande lever i djup fattigdom.

Xi Jinping är medveten om att det krävs reformer men har istället successivt ökat kontrollen av landets invånare. Björn avslutade sitt föredrag med en genomgång av handelskriget med USA som ett tag såg ut att utvecklas mot ett nytt kallt krig. Börje ville inte kalla det kallt krig men relationen är oundvikligen präglad av djup, närmast ödesmättad strategisk misstro enligt Börje.

Efter det mycket intressanta och initierade föredraget ställdes att antal frågor om bland annat relationen till Putins Ryssland, Korea samt Japan. Även jämställdheten var uppe till diskussion. Börje visade här prov på såväl bred som djup kunskap om förhållandena i Kina med omnejd.

Efter en mycket varm applåd avtackades Börje med en blomstercheck.

 

* * * *

Text och foto: Mats Johansson