Besök på Hovstallet  24 april 2018

Mitt i sta´n bakom Dramaten ligger det Kungliga Hovstallet, en imponerande borgliknande byggnad med ingång från Väpnargatan, passande nog med kvartersnamnet Kusen! Här träffades vi, 26 st. kultur och häst (?) intresserade veteraner för en guidning i en ovanlig miljö. Vår guide var en av de 8 s.k. kavaljerskuskarna vid namn Cladia Doria, en kunnig och för oss lite lomhörda veteraner föredömligt vältalande ciceron under rundvandringen.

Guiden Cladia Doria

Hovstallet har en lång historia och anlades redan på 1500-talet av Gustav Vasa på Helgeandsholmen. I slutet av 1800-talet behövdes holmen för riksbanken och riksdagen och Hovstallet flyttades till sin nuvarande plats 1894 och innehöll då 150 hästar. Byggnaden avvek tydligen från den tidens vedertagna arkitektur och fick mycket kritik, svårt att förstå när man i dag betraktar de ståtliga byggnaderna från den, på sommaren säkert, vackra innergården.

Hovstallets uppgift är att förse kungafamiljen med de transporter den behöver, till fest och vardag. Antalet hästar har med tiden minskat och idag utförs de flesta transporterna med bilar. Ung. 6000 köruppdrag utförs årligen av hovstallets personal.

Byggnaderna innehåller bl.a. garage, vagnförråd, selkammare, stall, ridhus och en s.k. skrittmaskin.

Selkammare

I Sibyllagaraget förvaras två dyrgripar: Dels en Daimler Limousine 1950, kallad ”Tjocka Berta” och dels ett amerikansk dollargrin, Cadillac Fleetwood 1969. Båda välbevarade rariteter som fortfarande används vid celebra tillfällen. De övriga bilarna byts kontinuerligt ut när de åldras.

Idag har stallet 14 hästar. De är alla vallackar, svenska halvblod, bruna till färgen och ca 170 i mankhöjd. Hästarna kommer till stallet i unga år och körs in av stallets personal för att klara av de olika uppdragen. Man har ett vackert ridhus till sitt förfogande men man kan också se ekipagen träna på Djurgården bl.a. i den speciella varianten à la dÁumont. Där saknas kusk i fyrspannet men två ryttare finns istället på de vänstra hästarna. När de blivit 20 år går hästarna i pension och lever ett behagligt liv hos fodervärdar på landsbygden.

Vagnförrådet innehåller en del dyrgripar som vi kan känna igen från högtidliga tillfällen när kungafamiljen deltar. Sjuglasvagnen som tillverkades till kung Oskar II:s 25-årsjubileum som regent 1897 och Karl XV paradkupé för att nämna några. Som kuriosa kan nämnas att i vagnförrådet finns den första elektriska hissen i Stockholm vilket väckte en del intresse bland vattenfallarna.

Vi avslutade med en gemensam fika i Hovstallets trevliga kafé, som i likhet med Hovstallets innergård, är öppet för allmänheten under sommarmånaderna.

* * * *

Text Morgan Andersson