Svamputflykt i Nackareservatet den 5 september

En fin sensommardag samlades en liten skara mykologaspiranter i det vackra Nackareservatet (i närheten av Hellasgården) för en svamputflykt under ledning av Mattias Andersson från Stockholms Svampvänner. Här kan man bli medlem om man vill duktig på svampar!

 

Under ledning av Mattias Andersson (andre f.v.) tittar vi på en av de svampar vi hittade


 

Den torra sommaren här i Stockholmstrakten ingav farhågor om sparsamt med svampar i skogarna men riktigt så var det inte. Under Mattias kunniga ledning hittade vi och fick vi känna, lukta och smaka på ett antal mindre kända svampar av vilka några klassades som läckra och medfördes hem av några modiga veteraner. Dock bland de mest omtyckta matsvamparna var det främst Karl-Johansvampen som presenterade sig för oss. Vi såg 1! trattkantarell och och ett fåtal mycket små gula kantareller.

Vi avslutade med en genomgång av vad vi sett och lärt oss

 

Hans Ristborg med ett svampfynd

Hans Ristborg antecknade flitigt under vår promenad. Nedan följer hans noteringar i redigerat skick:
 
Soppar har porer på undersidan. Vi hittade brunsopp, Karl-Johan och smörsopp. Alla soppar är OK att äta om de är milda i smaken. Smörsoppen är kladdig ovanpå och har en ring alldeles under hatten. Karl-Johan steks i olivolja, ganska länge men inte på för hög värme. Den mjuka underdelen på hatten behöver man inte slänga bort.

Alla skivlingar kan man repa upp stammen på (som långa trådar). Med kremlor kan man inte göra så, då går trådarna av. Tegelkremla hittade vi. Den är tegelfärgad ovanpå och stammen är vit. Och om man skrapar lite på stammen så är det grått under det vita. Riskor har fot som går tvärt av om man bryter.
 

Stolt fjällskivling hittade vi inte. Men den är karaktäristisk. Kan vara 4 dm hög och har en platt hatt som kan vara 25 cm i diameter. Den är mycket god att steka och stammen kan man torka och använda som krydda.
 
När man plockar trattkantareller är det extremt viktig att inte få med någon spindelskivling. Inte så vanlig men dyker ibland upp bland trattkantarellerna. Spindelskivlingen ger allvarliga skador på njurarna, men först efter ett par veckor..
 
Trattkantareller kan man torka. Vanliga kantareller kan man råfrysa och vid användning lägga direkt i stekpanna utan föregående upptining.. Naturligtvis går det också bra att förvälla kantarellerna (både den gula och trattisen) och frysa in. 
 
Några svampkunskaper att ha glädje av!


* * * *

Text: Morgan Andersson, foto Morgan Andersson och Lars Jacobsson