Referat från Månadsmöte med Martin Dworén Fryshuset den 8 februari

Visst har de ett varierat program men det är inget som går upp mot en fika med f. d. arbetskamrater.

Anki Sahlén och Gudrun Schöllin tar sig en fika före presentationen

 

Gubbarna hade också mycket att prata om. Här syns Ronny Skiöld, Urban Norstedt samt Rolf Blondell.

Så var det dags för dagens programpunkt - Fryshuset. Det var Martin Dworén, som på ett mycket pedagogiskt och entusiasmerande sätt gick igenom Fryshusets verksamhet för ett 40-tal veteraner.

Martin Dworén, Fryshuset

 Fryshuset startades i Stockholm hösten 1984 i ett slitet fryslager i Norra Hammarbyhamnen, därav namnet Fryshuset. En grupp entusiaster med Anders Carlberg i spetsen såg till att skaffa en lokal som kunde fungera som baskethall och samla alla barn och unga på Söder som ville spela basket.

Fryshuset har en särställning inom Sveriges ideélla sektor med verksamheter i Stockholm, Husby, Skärholmen, Göteborg, Malmö, Kalmar och Danmark.

Fryshuset är en religiöst och politiskt oberoende organisation.

Verksamheterna omfattar nu allt ifrån ren nöjesverksamhet till sociala projekt och utbildningar. Fokus ligger hela tiden på unga och deras chanser att växa och utvecklas.  Fryshuset vänder sig till alla unga och fokuserar särskilt på dem som lever i utanförskap. Fryshuset tror att alla kan lyckas och är värda en chans till. Fryshuset gör det möjligt för unga att genom sina passioner förändra världen

Veteranerna imponeras av Martins entusiasm

Fryshusets omsättning uppgår till ca 300 MSEK och verksamheter finansieras i dag genom försäljning av tjänster (35-40 %), skolpeng (30-35 %) samt bidrag från stiftelser och fonder. Fryshuset får även kommunala bidrag från flera av de städer de verkar i samt ekonomiskt stöd från generösa företag och engagerade privatpersoner.

På lönelistan finns 550 – 600 personer motsvarande drygt 450 heltidsanställda.

Vattenfall har tidigare varit huvudsponsor för Fryshuset vilket Martin upplevde som mycket positivt.

De drygt 50 projekten och verksamheterna är uppdelade i Ungdomskultur, Föredöme & Framtidstro, Skolor samt Arbete & Entreprenörskap.  

Martin lyfte fram Lugna Gatan som är en del av Fryshusets ordinarie verksamhet och har funnits sedan 1995. Syftet är att stödja och vägleda unga, främst i socialt utsatta områden, och öka deras vilja att bli en del av samhället. Verksamheten består av värdar som arbetar i kollektivtrafik, stadsdelar och skolor.

Den snabbast växande verksamheten nu är Barn till ensamma mammor. Fryshuset erbjuder roliga kostnadsfria aktiviteter för barn och mammor som har det svårt. Bland annat sponsrar Gröna Lund, Kolmården och Skara Sommarland verksamheten.

Förutom en stor och varm applåd fick Martin 1000 kr i bidrag till Fryshusets verksamhet av Veteranerna.

Efter fikapausen visade Lars en film om invigningen av vattenkraftstationer och annat, från Porjus 1915 till Stornorrfors 1958.

 * * * *

Text och foto: Mats Johansson