Månadsmöte 2015-09-29 - Mikael Odenberg, Svenska Kraftnäts generaldirektör

Vid höstens första månadsmöte gästades Veteranerna av Svenska Kraftnäts generaldirektör Mikael Odenberg. Mikael redogjorde inledningsvis för de kraftigt ökande investeringarna som nu sker i Svenska Kraftnät. 2014 investerades det för 4,5 miljarder i stamnätet vilket är 10 ggr mer än för 10 år sedan.

Förutom reinvesteringar i det åldrande stamnätet, sker nu utbyggnader i form av den nya sydlänken till Skåne, en ny kabel till Litauen (NordBalt), som invigs i höst samt planering av en ny kabel till Tyskland (Hansa Power Bridge). Dessa utbyggnader medför betydligt bättre elförsörjning till södra Sverige och därmed lägre priser i ”elområde 4” än i dag.

Planeringen är mer omfattande och långsiktig än tidigare. En ny tioårig nätutvecklingsplan har tagits fram som ett inspel i en europeisk nätplan.

Mikael berättade att Sverige har ett gediget elenergiöverskott för närvarande som kommer att bestå under lång tid. Däremot kommer det att uppstå betydande effektproblem när kärnkraften börjar fasas ut. Detta är en av de större frågorna att lösa på sikt.

Systemdriften blir mer och mer integrerad med marknadsfrågorna, vilket kräver mycket nytänkande. Hur skall Svenska Kraftnät hantera marknadens aktörer på bästa sätt?

Efter anförandet följde ett antal frågor från intresserade och engagerade veteraner som alla blev väl besvarade. Vid avtackningen förklarade Mikael att han kommer gärna tillbaka till Veteranerna och berättar mera, vilket vi tacksamt noterar.

Mikael Odenberg och Håkan Nyberg

Mötet avslutades med att Lars gav en kort 30 minuters presentation av Vattenfalls historia med hjälp av en rad klipp ur gamla Vattenfall-filmer.

 

Willy Lord prickas av vid inpasseringen av Mats Johansson och Lars Jacobsson

 

Styrelseledamöterna Gun Andersson, Inger Norberg och Birgitta Sundström välkomnar medlemmarna vid inpasseringen

 

En etablerad och en blivande medlem i vår förening, Jan-Erik Brask och Agneta Lippman

 

* * * *

Text Håkan Nyberg, foto Sven-Erik Åkerlind