Rapport från Månadsmöte 150113 med Magnus Hall

 

Det var med stor förväntan som 120 medlemmar samlades till Månadsmötet den 13 januari för att lyssna på vad Vattenfalls nya VD Magnus Hall hade att säga om företagets situation och framtid.

 

VD Magnus Hall och tidigare vice VD Lennart Lundberg

 

Spänd förväntan: Helena Åkerlund, Gun Sederholm, Betty Johansson och Inger Norberg

 

Extra stolar fick sättas in i salen. Magnus började med att bekräfta det kärva ekonomiska läget med sjunkande elpriser och minskat utrymme för nya investeringar. Någon ljusning med högre elpriser finns knappast före 2020. Investeringarna i ny kraft fokuseras på vindkraft, särskilt till havs.

Magnus ansåg att Vattenfall inte är en bra ägare av kolkraft eftersom den är så kontroversiell i svensk politik. En försäljning av brunkolsverken i Tyskland är också en förutsättning för att klara målet med minskade utsläpp av koldioxid till 65 miljoner ton till 2020.

Det framtida energilandskapet är svårt att förutse. Troligtvis blir det mer reglering för att klara nyinvesteringar. Det blir därför viktigare att bedöma politiska osäkerheter än marknadsprisets utveckling.

Magnus betonade att det är viktigt att redan nu börja fundera på hur elproduktionen skall se ut när kärnkraften fasas ut. Den kommande Energikommissionen har en viktig uppgift men det kommer att bli svårt att komma överens eftersom det finns så stora skillnader i åsikter.

Kunderna kommer att få en allt större roll. Även mindre kunder börjar bli elproducenter och möjligheten att påverka sin energisituation ökar med den tekniska utvecklingen. Vattenfall måste förstå kundernas situation och arbeta aktivt med energieffektivisering.

En frågestund och dialog kring de frågor Magnus ställde avslutade presentationen.

Som tack för genomgången och dialogen överlämnade Lars Jacobsson två böcker som täcker Vattenfalls historia 1909 – 2000 med orden ”För att veta vart man skall gå måste man veta varifrån man kommer”. Han såg också fram emot Magnus deltagande på Månadsmötet i januari 2016.

Månadsmötet avslutades med en uppskattad visning av filmen ”Suorva – dammbygget i vildmarken”. Vi fick en tydlig beskrivning av bakgrunden till dammbygget och alla vedermödor det förde med sig och som vi i dag njuter frukterna av.

--ooOOoo--

Text: Lars Jacobsson

Foto: Sven-Erik Åkerlind