Veteranernas Föreningsstämma den 11 mars 2015

Glädjande många, över 100 medlemmar, fler än de senaste 4 åren, hade hörsammat kallelsen till Årsmötet med Föreningsstämman den 11 mars. Liksom tidigare år höll vi till i Nordiska Museet.

Cecilia Wallqvist, intendent på museet, berättade om utställningen ”Gamlingar”. Även om uttrycket ”gamlingar” är något man värjer sig mot som aktiv medlem i Veteranerna, var det ändå mycket vi kunde ta till oss av Cecilias många exempel från hennes intervjuer av äldre personer runt om i Sverige. Till exempel det självklara att olika ”gamlingar” har högst olika behov och hur det är svårt att klara av det på ett standardiserat äldreboende. Cecilia gav flera exempel på det.

Cecilia Wallqvist från Nordiska museet.

Sedan blev det Marianne Klings tur att leda deltagarna i en uppfriskande pausjympa.

Marianne Kling leder pausjympan

Aktiva veteraner

Programmet avslutades med att Tobias Nylander från Vattenfall berättade om vindkraft i största allmänhet och Vattenfalls satsningar i synnerhet. Kostnaden för vindkraft har sjunkit kraftigt bara de senaste 5 åren, och vindkraft är nu inte dyrare än konventionella kraftkällor som kol-, gas- och kärnkraft. Men då har inte kostnaden för t ex anslutning till kraftnätet räknats in. Av Vattenfalls tillväxtinvesteringar på 18 miljarder 2014 – 2018 så går 11 miljarder till vindkraft. Inte minst havsbaserad sådan, där Vattenfall är näst störst i Europa.

Tobias Nylander

Föreningsstämman genomfördes i god ordning. Lars Jacobsson visade bilder över bland annat hur Vattenfalls bidrag till Stockholmsföreningen sjunkit från 222.000 kronor 2007 till 60.000 kronor 2015. Det påverkar givetvis programutbudet. För att motverka minskade bidrag från företaget har samtliga Veteranföreningar i landet föreslagit att en Samrådsgrupp skall bildas med Vattenfall. Syftet är att se hur Veteranerna kan bidra till företaget för att på så sätt förtjäna ett större bidrag. Vattenfall är med på att bilda en Samrådsgrupp och har lovat att kalla till ett första möte.

Ordförande Lars Jacobsson och sekreterare Björn Wikström.

 

De bilder som Lars visade finner du här: (länk)

Agnetha Edin och Jan Sedvallson avtackades efter 7 respektive 6 års mycket aktivt styrelsearbete. I deras ställe valdes Mats Johansson och Morgan Andersson in som nya medlemmar. Birgitta Dangården och Britt Fogelström ville avgå ur Valberedningen och efter att de avtackats för sina insatser valdes Ingvar Spanne och Agnetha Edin som deras efterträdare. Bengt Bergstedt kvarstår. Revisorerna Lars Segerstolpe och Hans Ristborg omvaldes, liksom revisorssuppleanten Berthold Eriksson.

Valberedningens ordförande Birgitta Dangården

 

Avgående styrelsemedlemmarna Agnetha Edin och Jan Sedvallson.

 

Nya styrelsemedlemmarna Morgan Andersson och Mats Johansson.

Sedan var det dags för kaffe och smörgås och mycket prat och skratt där gamla minnen och nya erfarenheter utbyttes.

--ooOOoo--

Text Lars Jacobsson, foto Jan Sedvallson