Vandring Judarnskogen, Kyrksjön och koloniområdena vid Bromma flygfält

29 oktober 2014

 

Vandringen startade vid Åkeshovs slott. Det var god stämning trots inledande duggregn, senare uppklarnande och t o m sol när vandringen närmade sig sitt slut. Björn Wikström hade tagit fram en innehållsrik beskrivning av vandringens sevärdheter som skickats ut till deltagarna.  Här kollar gruppen på den relativt nyanlagda Salamanderdammen i närheten av Judarnsjön.

  

I Norra Ängby stannade vi till för en medhavd fika i ett fint grönområde. Med utsikt över den karakteristiska egnahemsbebyggelsen från 30-40-talet. Rader av självbyggen med standardiserade hustyper efter riktningar från Stockholms Småstugebyrå (Småa)

 

Vid Kyrksjölötens koloniområde stannade vandringsgruppen till inför den rödmålade portalen och hittade därinnanför odlingar av sparris, hallonbuskar, höstastrar mm. Dock inga stugor i detta koloniområde. Där såg ut att finnas gott om lediga lotter, som inte var uppodlade.

  

Helt nyligen byggdes  två grodtunnlar under Spångavägen, i höjd med Kyrksjölötens koloniområde, för att underlätta den årstidsbundna vandringen, som tidigare resulterade i att många grodor dödades av trafiken på Spångavägen. Tunnlarnas läge bestämdes efter att grodor samlades in i ett antal hinkar utefter vägen under en sommar, och sedan räknade man ut var flest grodor försökt korsa vägen.

 

Koloniträdgårdsföreningen Linnéa bjöd på många vackra trädgårdar och små ”miniatyr-hus” som för tankarna till pepparkakshuset där Hans och Greta bodde i sagan. Där träffade vi också på föreningen Linnéas ordförande, som gav oss en livfull skildring av området. På bilden guidar Björn Wikström.

 

Som avslutning åt vi lunch på  Bromma krog vid Brommaplan. Tack till Vattenfalls Veteranförening i Stockholm för den goda måltiden!

Och tack till alla som kunde delta och bidra till en trevlig och rolig vandring som lyste upp i höstmörkret.

 Text Annika Bergenheim    Foto Lars Jacobsson