Besök på Stockholms Slott den 28 augusti 2014.

Högvakten på Slottet släppte denna soliga augustidag in oss 28 veteraner och 3 ”medföljande” för en guidad tur genom en del av slottets totala 616 representationsrum.

Vår vandring började i Rikssalen där vår guide Ellinor Löw hälsade oss välkomna och berättade bl a att kungen varje år fram till 1975 öppnade riksdagen i Rikssalen. Numera används den vid andra officiella högtider.

Därefter lotsade guiden oss vidare via Ordensalarna, som visar en utställning av de kungliga ordnarna, upp till västra trapphuset för att besöka representationsvåningarna som är ett samlingsnamn för de magnifika paradvåningar som används vid Kungens och Drottningens representation. Där fick vi utöver Rikssalen och Ordensalarna besöka bl a gästvåningen som används sedan 1870-talet som bostad för gästande statsöverhuvuden vid statsbesök i Sverige samt festvåningen med slottets stora balsal, Vita havet.

När vår gemensamma vandring med vår mycket kunniga, engagerande och trevliga guide avslutades, hade vi gått igenom hela norra längan av slottet. Vi fick därefter möjlighet att på egen hand besöka övriga representationsvåningar som var öppna för allmänheten.

Slottsbesöket avslutades med en gemensam lunch på restaurang Myntkrogen på Slottsbacken där vi serverades raggmunk och fläsk till de flestas förtjusning.

(Inne på Slottet fick vi inte ta några bilder)

--ooOOoo--

Text och bild: Agnetha Edin