Fängslande besök på Långholmen den 1 februari -12

(Klicka på bilden för större bild)

 

Leif Emsjö prickar av medlemmarna vid ankomsten

 

Med Ola Nyman som en mycket underhållande ciceron besökte 36 veteraner Långholmens fängelse och fick ta del av en spännande historia. Det var här Sveriges sista avrättning ägde rum, för övrigt den enda med giljotin. Det var rånmördaren Alfred Ander som i november 1910 miste huvudet.

                            

Fängelset byggdes efter amerikansk modell.                    Fånge i straffarbete studeras

 

Fram till stängningen 1975 hyste Långholmen många kända ”hyresgäster”. Tumba-Tarzan, Lars Svartenbrandt, Lasse Strömstedt, …jodå, även statsministern Hjalmar Branting (hädelse), konstnären Isac Grünewald (misshandel av konduktör), Barbro Bang Alving (vägrade civilförsvarstjänst), Jan Guillou (IB-affären), Stig Wennerström (spioneri) och Christer Pettersson (dråp).

Guiden Ola Nyman framför bild av gamla centralfängelset

 

Avvecklingen av fängelset påbörjades 1972, rivning/ombyggnad pågick under ett 10-tal år. Idag är anläggningen kulturmärkt och består av förutom hotell (110 rum), värdshus och konferensanläggning även av ett museum som spännande besöksmål.

 

Nattgästerna på anläggningen bestämmer idag själva sin väckning. Annat var det på 50-talet, då ringde klockan 05.30.

 

Besöket på Långholmen avslutades för Vattenfalls Veteraner inte med vatten och bröd utan med en välsmakande lunch och livligt eftersnack.

Några av fängelsebesökarna från Veteranerna